De cast van Aladdin met zittend vierde van rechts Jamie Dors (Foto: Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden)
De cast van Aladdin met zittend vierde van rechts Jamie Dors (Foto: Roy Beusker Fotografie/Amy van Leiden)

Jamie Dors schittert in musical Aladdin: ‘Ik voel me nergens zo thuis als in Zevenaar’

Algemeen

ZEVENAAR – Danseres Jamie Dors (25) stond op tal van grote podia en schittert nu in het ensemble van het oogverblindende Disney-sprookje Aladdin in het Afas Circustheater in Scheveningen. Toch vond ze tussen de bedrijven door tijd om zich afgelopen maandag in het frühshopgeweld in haar geboorteplaats te storten. “Ik voel me nergens zo thuis als in Zevenaar.”

Door Susan Wiendels

Ook háár leven lijkt op een sprookje. Pas tien jaar geleden zette Jamie haar eerste schreden in het dansvak. Na haar middelbare schooltijd op het Liemers College volgde ze op Rijn IJssel de opleiding Artiest en Dans Show en de Hbo-opleiding Dans aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts.
Nu is ze een gevierd danseres met een prachtig cv en heeft ze samen met zanger en acteur Tommie Christiaan een zoontje. Met z’n drieën wonen ze in Waddinxveen. Ze lacht: “Ik heb als klein meisje altijd op turnen gezeten, maar ik heb wél altijd het gevoel gehad dat ik danseres wilde worden.” Haar lenigheid heeft ze te danken aan het turnen, maar dansen is toch een hele andere manier van bewegen en staan, bleek toen ze zich bij Rijn IJssel aanmeldde. “Daarom heb ik een poosje bij Danspodium Zevenaar klassieke balletles gevolgd.”

MTV EMA’s

De rest is inmiddels geschiedenis. Stages volgden, optredens met onder meer Fedde Legrand in Ziggodome, Helene Fischer en rollen in de musical On Your Feet!, MTV EMA’s en Paramour-Cirque De Soleil in Duitsland.
Ondanks alle successen blijft ze met beide benen op de grond. “De echte helden van de musicals zijn diegenen die de swingpositie invullen. Zij nemen verschillende plekken in de show over bij afwezigheid van andere performers. Zij moeten ontzettend goed kunnen schakelen.”

Roots

Ook koestert ze haar roots. “Ik heb nog steeds mijn vriendinnetjes uit Zevenaar. Kimera, Janneke, het was heerlijk om ze weer te zien met carnaval.” Ze typeert zichzelf als iemand die leeft met de dag. Eerlijk: “Soms tot ergernis van Tommie, maar ik probeer niet te veel vooruit te plannen. Al doe ik dat met een kind natuurlijk wel meer dan voorheen.”

De première van Aladdin stond al in 2020 gepland, maar ook hier gooide corona roet in het eten. “Intussen was ik zwanger geworden en ben ik in maart 2021 bevallen van ons zoontje Bodi. In augustus startten de repetities. Dat betekende lange dagen, try-outs en heel weinig thuis. Dat was wel zwaar. Gelukkig nam Tommie veel zorg voor Bodi op zich en sprongen mijn zusjes en moeder bij. Na de première op 26 september kwam er gelukkig wat meer structuur in het dagelijkse leven.”
Elke maandag en dinsdag heeft Jamie vrij; op woensdag, donderdag en vrijdag staat ze op de planken met Aladdin, in het weekend draait ze zelfs dubbele shows. “Het scheelt dat ik me doordeweeks pas om 18.00 uur hoef te melden, dan is Tommie thuis. Hij werkt veel overdag. En ook in het weekend is hij veel thuis,” vertelt ze. Vervelen doen de optredens Jamie nooit, ook al stond ze inmiddels al bijna honderd keer op het podium om een steentje bij te dragen aan de spetterende vertolking van Aladdin. Want een spektakelstuk is het, Aladdin. Aanstekelijke dansmoves, glinsterende kostuums, gouden decorstukken, flitsende sabels, zwaaiende sjerpen, wuivende veren, glimmende tulbanden en als hoogtepunt het vliegende tapijt, waarbij het theater verandert in een sterrenhemel, het kan niet op. “Je kijkt echt je ogen uit”, roept ze jong en oud op om naar Scheveningen te komen. Wat er na Aladdin op haar pad komt, weet Jamie nog niet. “Ik zie het wel. Natuurlijk wil ik zo lang mogelijk blijven dansen of anders misschien een andere rol invullen in een musical. Maar ik wil niet te veel vooruitplannen.”