Door gebruik te maken van dans en andere non-verbale communicatie, hebben leerlingen iets gemaakt dat eigen voelt.
Door gebruik te maken van dans en andere non-verbale communicatie, hebben leerlingen iets gemaakt dat eigen voelt.

Derdeklassers Liemers College ‘dromen’ tijdens MDT-project

Algemeen

ZEVENAAR - Ruim honderd leerlingen van het Liemers College locatie Heerenmäten hebben deelgenomen aan een wel héél bijzonder MDT-project. Een week lang stond het reguliere schoolprogramma op pauze voor een project met voorstelling en workshop, alles gethematiseerd rondom ‘dromen’. Tijdens de week stonden non-curriculaire vaardigheden centraal; school is immers niet de enige plek waar je dingen leert.

Door Ted Prost

Dromen zijn in een mensenleven van grote betekenis; een stip aan de horizon maakt immers dat wij van onze plaats komen. Zeker als leerling van leerjaar 3 op het Liemers College is het aannemelijk dat je de rest van je leven met tal van ideeën aankijkt. Om het niet bij toekomstmuziek te laten, onderneemt MDT de actie om samen met Studio 26 de plannen en dromen van de leerlingen om te bouwen tot een initiatief ten behoeve van creatieve expressie. “Cultuureducatie”, aldus Studio 26. Deze organisatie staat bekend om het uitdagen van jongeren om buiten de gebaande paden te denken. School, evenals vele anderen instituties, volgen doorgaans een – door de staat gesanctioneerd – curriculum. Bij een selectie van onderwerpen om te behandelen tijdens een schooljaar, vallen veel vakken en onderdelen bij voorbaat af, hoewel deze soms van waarde kunnen zijn voor de ontwikkeling van de leerling. Liemers College Heerenmäten erkent deze meerwaarde en stelde daarom de week van 7 tot en met 11 februari vrij van normale lesroosters. De leerlingen van leerjaar 3 zetten, samen met begeleiding van studio 26, een voorstelling op, oefenden flink en lieten de voorstelling ook zien. ‘Dromen’, roeide onder de leerlingengroep uit tot een waar succes. Door gebruik te maken van dans en andere non-verbale communicatie, hebben de leerlingen deze week iets gemaakt dat eigen voelt.

G-denken

Naast het zélf uitdenken van een voorstelling, werd de laatste dag van de projectweek toegewijd aan een interessante workshop: mindset. Het ‘G-denken’ stond hier centraal; onder leiding van een professional werd met de leerlingen besproken hoe niet-helpende gedachten kunnen worden omgezet in helpende gedachten. Zweverig? Verre van. Juist in tijden van lockdown, siert het leerlingen die in staat zijn hun hoofd koel te houden. Om dit aan te moedigen, werden tijdens de lockdown handige tips gegevens over hoe je - door te spelen met perspectief - een lastige situatie kunt omdenken naar een uitdaging, zonder hierdoor in de stress te geraken. De reacties van leerlingen waren positief; waar sommigen al wisten hoe belangrijk een gezonde mindset is, daar zijn anderen afgelopen vrijdag toegetreden tot een nieuwe wereld.

MDT

Het MDT, Maatschappelijke Diensttijd, is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ten behoeve van jongerenparticipatie in de samenleving. Onderwerpen als talentontwikkeling, interactie en vrijwilligerswerk worden door het ministerie hoog in het vaandel gehouden. Tijdens een regulier traject, werken leerlingen 80 uur aan maatschappelijk relevante programma’s. De projecten van het MDT zijn vrij om te verkennen: zo kunnen jongeren samen op bezoek bij een oudere, kunnen ze kerstpakketten rondbrengen of dragen ze bij aan een schonere leefomgeving. Op deze manier ontdekken ze meer over zichzelf en over wat ze al dan niet leuk vinden om te doen. Als kers op de taart leren jongeren die meedoen aan het MDT nieuwe mensen kennen, soms wel vrienden voor het leven. De projectweek op het Liemers College Heerenmäten volgde een bijzonder schema waarbij het leeuwendeel van het vereiste urenaantal onder schooltijd gemaakt kon worden. Aanvullend zullen zij deelnemen aan het USB-project, een opdracht waarbij elke leerling een USB-stick vult met multimedia om deze tijdens zijn of haar diploma-uitreiking weer te openen, tot die tijd blijven de sticks gesealed. Bij het sluiten en openen van de USB’s, worden leerlingen uitgenodigd het door hen verzamelde materiaal toe te lichten en te reflecteren op hun leven en dromen zoals deze waren, zijn of zullen zijn.

Wegens het succes op het Liemers College Heerenmäten, zal Studio 26 ook langskomen bij andere scholen in de regio. Jongeren die geïnteresseerd zijn in deelname aan het MDT kunnen contact opnemen via de site: www.jonggeleerdisjonggedaan.nl.