Bennie Visser: “Ik heb hartstikke mooi werk mogen doen.”
Bennie Visser: “Ik heb hartstikke mooi werk mogen doen.”

Bennie Visser gaat na 42 jaar ‘Ubbink’ met pensioen

Algemeen

ZEVENAAR - Bennie Visser was zestien toen hij de bouwwereld instapte. Op z’n 22e solliciteerde hij bij Bouwbedrijf Ubbink in Zevenaar en daar eindigt hij 42 jaar later zijn loopbaan. Dankzij de nieuwe ‘zwaarwerkregeling’ mag hij nu met pensioen“Blijf vakwerk leveren”, raadt hij de jonge generatie aan. 

“Mijn eerste werk voor Bouwbedrijf Ubbink was het oude zwembad Bommersheuf. We wisten toen al dat dit zwembad dicht zou gaan, dus mocht het niet veel kosten. We stopten de gaten dicht met spoedkit.” Talloze klussen heeft Bennie Visser sindsdien geklaard. Meestal waren het aanbouwtjes. “Ik heb alle hoeken van Zevenaar en omstreken wel gezien”, zegt de bouwvakker-in-hart-en-nieren. “Dan kon het maar zo gebeuren dat ik ergens bezig was en iemand in de buurt mij herkende van een klus die ik jaren daarvoor had gedaan. Dan werd er altijd wel even bijgepraat.”
De bouw trok Bennie van jongs af aan al aan. Het was dan ook een logische stap om op z’n zestiende de bouw in te gaan. “Even heb ik nog overwogen om de uitvoerderskant op te gaan, maar daar ben ik niet geschikt voor. Laat mij maar lekker bezig zijn en dingen maken.”

Leermeester

Zelf leerde hij het vak vooral tijdens het werk. Zijn kennis bracht hij altijd graag over op de nieuwe generatie. Als leermeester begeleidde Bennie leerlingen die één dag school combineren met vier dagen werken. “Wat ik ze vooral heb bijgebracht? De kneepjes van het vak. Hoe je dingen bevestigt of dingen als: hoe bepaal je de pannenmaat? Ik weet nog van mezelf dat ik niet altijd wijs werd uit de theorie. Bijvoorbeeld het maken van een trap. Ik begreep er nooit iets van, totdat ik de kans kreeg om zelf een trap te maken. Bouwmensen zijn nu eenmaal vaker beelddenkers.”

Angelustoren

Veel is er in al die jaren niet veranderd, vindt Bennie. “Natuurlijk zijn de bouwbesluiten anders dan jaren geleden en zijn veel gereedschappen tegenwoordig op batterijen, maar metselen gebeurt nog steeds. De bouwwereld is aardig traditioneel, al zijn de veranderingen bij grote nieuwbouwprojecten vast groter dan het werk dat ik graag deed: de aanbouwtjes bij mensen thuis.” Naast deze aanbouwtjes deed Bennie ook graag het bijzondere werk. De restauratie van de Angelustoren van de Andreaskerk in Zevenaar bijvoorbeeld of de bar in de sporthal op Heerenmäten. “Geen simpele hoor”, weet Bennie nog precies, “het moest er één van eiken worden. En hij staat er nog steeds.”

Mooi bedrijf

De nieuwe zwaarwerkregeling maakt het voor Bennie mogelijk om drie jaar eerder met pensioen te gaan.
Maar helemaal stoppen met bouwen, dat zit er voorlopig niet in. “Samen met mijn zoon ben ik een huis aan het bouwen. Daar heb ik straks meer tijd voor, misschien is het dan met de zomer eindelijk af.” Dat mag ook wel, voegt hij eraan toe. “We zijn er al sinds 2017 mee bezig.”
Maar eerst de laatste klussen klaren en afscheid nemen. Bennie tot besluit: “Ik kon best wel eens mopperen, maar heb het in het werk altijd harstikke naar mijn zin gehad. Ik heb bovendien bij een hartstikke mooi bedrijf mogen werken.”