Geef nooit je bankpas en/of pincode af!
Geef nooit je bankpas en/of pincode af! Foto: Shutterstock

Babbeltruc en bankhelpdeskfraude een ware plaag voor ouderen

Algemeen

ZEVENAAR - Maar liefst een kwart van de senioren blijkt wel eens lastig gevallen te zijn door oplichters met babbeltrucs. Aan de deur of aan de telefoon. “Mensen kunnen niet vaak genoeg gewaarschuwd worden”, aldus Zevenaar Arjan Thielking. Een ouder familielid van hem werd vorige week het slachtoffer. Hij is nog steeds witheet.

“Ze deden zich voor als bankmedewerker en kwamen aan de deur met een verhaal dat de rekening gehackt was. Maar dat ze alles veilig konden stellen met de bankpas en pincode. Dan zouden zij het wel even regelen. De bankpas plus pincode werd meegegeven in een gesloten envelop en binnen een kwartier was er 1.250 euro gepind en daarna ook nog eens vier keer honderd euro bij Albert Heijn in Zevenaar. De politie kende het verhaal, deze groep mensen is in deze regio actief. Natuurlijk moet je nooit je bankpas of pincode aan iemand meegeven. Maar deze mensen gaan zo sluw te werk. En ook staat de daglimiet van lopende rekeningen vaak veel te hoog. ik wil dit verhaal graag delen, omdat dit moet stoppen!”

Oplichters komen niet alleen aan de deur, ze opereren ook via de telefoon. Dat heet bankhelpdeskfraude. De oplichter belt dan anoniem of met een vals nummer; door een truc van de oplichter denkt het slachtoffer een belletje te krijgen van de bank. De nepbankmedewerker, zegt dat je bankrekening gehackt is omdat er verdachte transacties te zien zijn op je rekening. Zo probeert de oplichter je ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichter zal erop aandringen om je geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’.
In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weggepind.

Tips

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: de bank belt je niet. Word je toch gebeld, ga er niet op in en geef nooit je bankrekeningnummer of bankpas aan een ander. Word je benaderd, bel dan de politie. Neem ook zelf contact op met je bank en zeg wat jou overkomen is. Doe daarnaast nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat. Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die je niet hebt besteld. Een nepkoerier probeert bijvoorbeeld te laten pinnen via een mobiel pinapparaat. Ze geven dan een verkeerd pasje terug en vervolgens wordt er geld van je rekening gestolen.
Geef nooit je pinpas uit handen maar houd die zelf vast. En geef aan niemand je pincode.