"Een andere mindset is vereist”
"Een andere mindset is vereist”

Kjeld Vosjan is kwartiermaker in Zevenaars centrum: ‘De handrem moet eraf’

Algemeen

ZEVENAAR – Kansen liggen er voldoende in het centrum van Zevenaar weet kwartiermaker Kjeld Vosjan na de gesprekken die hij in de afgelopen weken voerde met ondernemers. Volgende week komt hij met een actieplan om de aantrekkelijkheid van het hart van de stad te vergroten. Alvast een tipje van de sluier.

Door Susan Wiendels

“Onderzoeken en analyses liggen er al genoeg. We moeten energie steken in zaken waar we snel mee aan de gang kunnen”, valt Vosjan met de deur in huis. Hij gebruikt doelbewust de term laaghangend fruit. Daarmee doelt hij niet op het laaghangende fruit in de bongerd, dat als eerste wordt geplukt, maar op zaken waarmee het stadscentrum op korte termijn enorme progressie kan boeken. “Je kunt grootste plannen hebben, maar als er vervolgens niets zichtbaars gebeurt, dan sta je al met 1-0 achter.” 

Coronaherstelplan

Het actieplan is een initiatief van de gemeente Zevenaar. Beleidsmedewerker Yvette Abbing: “Als gemeente hebben we een coronaherstelplan vastgesteld met maatregelen waarmee we de meest gedupeerden willen ondersteunen. Eén van die stappen is het opstellen van een actieplan voor het centrum.”
Kjeld Vosjan is gepokt en gemazeld op het gebied van centrummanagement in verschillende steden. Hij is positief over de potentie van Zevenaar: “Een prima verzorgingsgebied, een compleet aanbod van voorzieningen op het gebied van retail, horeca en cultuur en een mooi activiteitenprogramma.” Maar er is te weinig energie en samenhang. Dat komt niet alleen door corona. Eensgezindheid ontbreekt is de conclusie van Vosjan. “Er is niet één partij die voor het hele centrumbelang opkomt. Die organisatie moet completer. Ervaringen uit het verleden zitten in de weg. Dat zorgt ervoor dat er te weinig begrip is voor gedeelde belangen. Een andere mindset is vereist.”

Centrummanager

Het aanstellen van een centrummanager wordt dan ook één van zijn adviezen. “Een centrummanager kan hier een cruciale rol in vervullen. “Er is nu een kleine groep winkeliers die activiteiten organiseert. Die groep moet groter, maar de handrem zit erop. Soms is het oud zeer, wat in de weg zit. Een centrummanager kan hier de ruimte voor geven. Het is belangrijk om helder en duidelijk te communiceren. Communicatie, transparantie en vertrouwen, dat zijn de sleutelbegrippen. Daardoor wordt duidelijker waarom je zaken doet en waaraan je werkt. Dat je dingen doet vanuit de merkgedachte, het collectief staat voorop, dat is in het verleden niet goed gegaan. Als een centrummanager zorgt voor een veilig klimaat, dan wordt het onderlinge acceptatievermogen groter en gaat de handrem eraf.”

Alle neuzen dezelfde kant op, de positioneringsslag ‘dit zijn we als Zevenaar’ maken, vormt volgens Vosjan de basis van vooruitgang. “Die eensgezindheid is echt ontzettend belangrijk. Je houdt overal criticasters en belangenverschillen blijven er altijd, maar als collectief ben je zo sterk als de zwakste schakel. We moeten in alle haarvaten gezamenlijk communiceren dat ze zin hebben in Zevenaar. Tijdens evenementen, activiteiten en in de aankleding van de openbare ruimte.” Laaghangend fruit genoeg. “Er is bij de gemeente Zevenaar best wat budget om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en te vergroenen. Zo kan de verlichting wel een kwalitatieve injectie gebruiken. Ook het straatmeubilair is gedateerd. Dat geld is er gewoon. Net als budget voor het vernieuwen van Muldershof en de Markt. Maar dan moeten we er ook wel met elkaar voor willen gaan. Zet samen de schouders eronder, focus op zaken die wél kunnen en lukken en probeer de gedeelde belangen te zien”, besluit hij.