"Een kind een dag op de stoel van de baas levert verfrissende ideeën voor een bedrijf en een onvergetelijke ervaring voor een kind"
"Een kind een dag op de stoel van de baas levert verfrissende ideeën voor een bedrijf en een onvergetelijke ervaring voor een kind" Foto:

Kinderen voor een dag baas bij Rabobank

REGIO - Twee ‘bazen’ van de coöperatieve Rabobank deden donderdag 27 januari mee met JINC Baas van Morgen. Hiermee wilden zij een verschil maken in het leven van kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken richting een goede start op de arbeidsmarkt

Astrid Huitink, directeur coöperatieve Rabobank en Arjen de Jong, manager Bedrijvendesk stelden een dag hun bureaustoel beschikbaar aan een jongere en gaven zo een inkijkje in hun werkdag. Zo werd er vergaderd, werden taken verdeeld en was er een gezamenlijke opdracht voor de jonge bazen: Wat moet Rabobank doen om ervoor te zorgen dat jij bij ons komt werken? “Dat leverde mooie inzichten op hoe jongeren naar ons als Rabobank kijken en wat ze belangrijk vinden in hun toekomstige baan”, aldus Astrid Huitink. 

Gelijke kansen

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt voor gelijke kansen voor kinderen, de aandacht vestigen op het feit dat een eerlijke start op de arbeidsmarkt niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Wie geboren is  in een wijk met sociaal-economische achterstand, heeft in Nederland immers minder kans om ver te komen – hoe slim of talentvol hij of zij ook is. Om die reden is Rabobank al enkele jaren partner van JINC en draagt zij bij aan het evenement Baas van Morgen. Kinderen ervaren daarbij hoe het is om aan de top van een bedrijf te staan en ontdekken hoe een bank in elkaar zit. 

Twee vliegen in één klap

Een kind een dag op de stoel van de baas levert twee vliegen in één klap: verfrissende ideeën voor een bedrijf en een onvergetelijke ervaring voor een kind”, zegt Daniël Roos (directeur JINC), “het biedt een kind de kans om zijn of haar perspectief te verbreden." De bazen van Rabobank sluiten zich daarbij aan. Astrid Huitink: “Het is een ontzettend inspirerende ervaring om een dag te investeren in Baas van Morgen. Het geeft ons ook inzichten wat de jongeren van nu belangrijk vinden en hoe we ze kunnen bereiken. Ik vond het vooral mooi om te zien hoe ze met een open blik naar zaken kijken en vooral hun eigen ambities centraal stellen.” 

Diversiteit

Arjen de Jong vult enthousiast aan: “De bazen waren positief verrast over de sfeer en diversiteit binnen de bank. Goed om te zien dat waar wij al enige jaren aan werken ook direct opvalt door de jongere generatie.” De samenwerking met de bazen stopt hier ook niet. De jonge bazen mogen ook later nog eens een beroep op de bank doen, bijvoorbeeld voor een stage of advies. 

Over JINC? 

Ieder kind heeft talent. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daniël Roos: Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin ieder kind kansen krijgt? Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. "