Bestuurders Lucien Peeters, Karlijn Hillen en Johan Andrée
Bestuurders Lucien Peeters, Karlijn Hillen en Johan Andrée

Caleidoz, Forte en Mozaïek Welzijnwillen elkaar gaan versterken

Algemeen

ZEVENAAR - Elke dag zijn medewerkers en vrijwilligers van CaleidozForte en Mozaïek Welzijn bezig met het ondersteunenbegeleiden en verder op weg helpen van inwoners. 

Ze merken dat vragen groter worden, antwoorden moeilijker te vinden zijn en steeds meer mensen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De druk is hoog. Om in de toekomst ook professioneel en met veel persoonlijke aandacht te blijven werken, onderzoeken de drie organisaties de mogelijkheid tot een bestuurlijke samenwerking. In deze samenwerkinghouden alle drie de organisaties hun eigen gezicht en blijven lokaal werken. Op 26 januari tekenden de drie organisaties een intentieverklaring. 

Voordelen

Natuurlijk gaat dit niet vanzelf. Afgelopen jaren trokken welzijnsorganisaties in regio Zuidoost Gelderland en Noord-Limburg al samen op. Drie van deze organisaties vonden elkaar, er volgden diverse bestuurlijke gesprekken. Het werd duidelijk dat samenwerking op veel vlakken voordelen kon bieden. De drie organisaties werken voor de inwoners in gemeenten Berg en Dal, Buren, Doesburg, Neder-Betuwe, Overbetuwe, Rhenen, Tiel, West Betuwe en Zevenaar. Caleidoz is dé welzijnsorganisatie in de gemeenten Zevenaar en Doesburg. Forte Welzijn is een onafhankelijke instelling voor lokaal welzijnswerk. Ze ondersteunen en stimuleren mensen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zowel individueel als groepsgewijs. Het werkgebied van Forte is gemeente Berg en Dal en Overbetuwe. Mozaïek Welzijn is een welzijnsinstelling die actief is in de gemeente Tiel, Buren, West Betuwe, Neder-Betuwe en Rhenen. Ze levert aan deze gemeenten verschillende diensten, zoals: wijkcoaches, jongerenwerkers, ondersteuning aan ouderen, mantelzorgers, vrijwilligerswerk, onderwijsconsulenten en activiteiten voor en met de inwoners. Samen met de gemeenten en andere organisaties draagt Mozaïek bij in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

Samenwerking

De drie stichtingen houden de eigen naam, een eigen jaarrekening en het huidige takenpakket. De vertrouwde medewerkers, vrijwilligers en locaties blijven. Iedere stad, iedere wijk, iedere straat vraagt om een eigen aanpak en dat blijft zo. Op dit moment wordt er nog hard gepuzzeld. De drie organisaties zoeken uit of deze samenwerking echt bij hen past en of het genoeg voordelen biedt. En natuurlijk moeten er heel wat praktische zaken worden uitgezocht. Achter de schermen wordt er al hard gewerkt aan deze samenwerking. Een toekomstige samenwerking waar ook inwoners elke dag een beetje meer van merken.
Samenwerken biedt mogelijkheden om sociaal werkers en vrijwilligers beter te ondersteunen in praktische zaken. De sociaal werkers kunnen zich hierdoor 100% richten op waar ze zo goed in zijn. Samenwerken betekent ook het beste in elkaar naar boven halen, vernieuwen en delen van kennis. Er zijn verschillende werksessies en overleggen. Zo werken de organisatie samen, om elke dag een stapje beter worden.