Judith, Nataschja, Linda,  Arianne en Miep: "Meld je aan!"
Judith, Nataschja, Linda, Arianne en Miep: "Meld je aan!"

Nataschja, Miep, Arianne, Linda en Judith organiseren reünie

Algemeen

LATHUM – Het honderdjarig bestaan haalde de Ds. Jonkersschool uit Lathum net niet. Wat overblijft zijn 99 prachtjaren. Genoeg input voor een schoolreünie die dit jaar gaat plaatsvinden als het aan Nataschja Künne, Miep van Hunen, Arianne du Croix, Linda Künne en Judith Ribbers ligt.

Door Susan Wiendels

De vijf dames bewaren stuk voor stuk dierbare herinneringen aan de basisschool uit hun dorp. Niet als leerling, maar als hulpouder. Judith, Nataschja en Linda kwamen vanuit Giesbeek aanwaaien en sloegen een Lathumse boy met zitvlees van de Ds. Jonkersschool aan de haak. Eenmaal moeder werden ze actief als hulpouder op de dorpsschool. De drie kijken met veel plezier terug op de jaren dat hun kroost op de Ds. Jonkersschool zat. “De boekenhoek, rijden. Ik heb van alles gedaan”, meldt Judith. Die vlieger gaat ook op voor Nataschja. “Ik was luizenmoeder, hielp mee met de musicals en heb meegedraaid met de kampen”, somt ze op. Linda blies samen met twee andere ouders de oudercommissie nieuw leven in. Het tekent haar betrokkenheid dat ze hier tot de sluiting in 2021 onderdeel van uitmaakte, ook al waren haar kinderen allang van school af. Ook op vaste feestdagen waren de dames altijd present om de handen uit de mouwen te steken. Eensgezind: “Ja, we zijn een gedreven groepje.”
Dat de school in 2021 de deuren sloot, was een hard gelag voor de inwoners, maar onoverkomelijk weten ook Nataschja, Miep, Ariane, Linda en Judith. In het laatste schooljaar bedroeg het aantal leerlingen 34, ver beneden de opheffingsnorm. “Doodzonde natuurlijk, de school was toch een ontmoetingsplek voor jong en oud.”

Geur van vroeger

Met het afscheid in het vooruitzicht sloegen de dames in januari 2020 opnieuw de handen ineen. Het doel: het organiseren van een reünie. Met oud-leerlingen en oud-leerkrachten herinneringen ophalen. Weer even door de gangen en klassen van het schoolgebouw lopen en de geur van vroeger opsnuiven. Oude klasgenoten zien. Wat is er van hen geworden? Bijzondere levensverhalen optekenen en samen zwijmelen bij de herinneringen aan vroeger. “Maar toen kwam helaas corona”, verzuchten de vijf dames. Het afscheid van de dorpsschool werd nog wel ‘gevierd’ met een heuse feestweek voor de kinderen in de zomer van 2021, maar de reünie kon geen doorgang vinden. “We wilden deze reünie voor iedereen die betrokken is geweest bij de school laten aansluiten op het afscheid, maar we konden niets plannen.”
Wél leverde een eerste oproep op Facebook al zo’n honderd aanmeldingen op. Hoopvol: “Van uitstel komt geen afstel. Dit jaar gaat het gebeuren. De exacte datum maken we binnenkort bekend. We hopen dat nog meer mensen die de school een hart toedragen zich aanmelden.” Ze doen een oproep: “Heb je op deze school gezeten of gewerkt en vind je het leuk om naar reünie te komen? Meld je dan alvast aan via lathum2021@gmail.com met de vermelding in welke periode je een band had met de school. Geef bij je aanmelding ook meteen je e-mailadres, je (meisjes)naam en je geboortejaar door.” Ook foto’s, video’s en anekdotes zijn van harte welkom. “Die mogen ook naar dat e-mailadres gestuurd worden. Dan maken wij er straks een onvergetelijke herinnering van voor iedereen”, besluiten de vijf dames.