"Ik vind het perfect smaken", zegt Jos (links)
"Ik vind het perfect smaken", zegt Jos (links) Foto:

‘Een mooi, Nederlands tarweproduct om te waarderen’

Bakker en boer werken samen om Beter Bijland Brood te maken

GELDERS EILAND – 12 januari verscheen het Beter Bijland Brood voor het eerst bij bakkerij van Bentum in de winkel. Van tarwe tot gebakken brood is er nog geen 100 kilometer afgelegd. Meesterbakker Daan Hesseling en boer Jos Lamers vertellen over hun initiatief. “Ik heb nog nooit zoveel energie gestoken in een nieuw product,” vertelt de bakker.

Door Kyra Sannes

Jos Lamers is al meer dan vijftig jaar boer en heeft altijd met plezier op het land gewerkt. Maar baktarwe, om brood van te maken? Dat had hij nog nooit verbouwd. “Jan Steverink was al langer met baktarwe aan het experimenteren. Hij vroeg of ik dat ook niet wilde. Het is eigenlijk idioot dat we baktarwe uit Argentinië halen, terwijl het gewoon naast de deur groeit. Dus van het een kwam het ander.” Jos nam contact op met de dichtstbijzijnde bakker en daar komt Daan Hesseling in het verhaal. Nadat Jan Steverink het graan liet malen bij molen de Vier Winden, was het aan Daan om er brood van te bakken. “Ik moest goed kijken wat mogelijk was. Als wij meel inkopen is het altijd dezelfde kwaliteit, dat wordt precies zo gemixt. Nu is dat niet zo. Dit is puur, de hele korrel.” Na wat experimenteren bleek het een prima grondstof. “Er kan heel veel mee, maar ik heb gekozen voor een volkorenbrood. Een mooi, Nederlands tarweproduct dat mensen zullen waarderen.”

Een brood voor de buren

Het doel: écht lokaal brood. "Lokaal kopen wordt steeds populairder, maar als bakker deed ik daar eigenlijk niet aan mee. Het meel kwam vaak van ver weg. Bij dit nieuwe brood groeit het om de hoek,” vertelt Daan. Daarnaast is Jos hard op weg naar een duurzaam bedrijf: "In overleg met mijn zonen zijn we dichterbij huis gaan werken, ook om de voetafdruk te verkleinen. Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en een eerlijk brood, dat door de buren weer opgegeten wordt. Ik ben er trots op om daar op mijn ouwe dag aan te werken.” En het brood zelf? "Ik vind het perfect smaken,'” zegt Jos. "Ik dacht dat de tarwe uit andere landen beter zou zijn, maar het is een uitstekend brood.”
Als ondernemer wil Daan zoveel mogelijk samenwerken met anderen. “Ik probeer het al lange tijd en het lijkt nu steeds meer op te komen. Met samenwerken kom je het verst,” vertelt hij met een lach. Vanuit dat idee is ook de sponsoring voortgekomen: van elk verkocht brood gaat 0,25 cent naar de vakantiespelen, die ieder jaar op het Gelders Eiland worden georganiseerd. “Eind van de zomer hoor je altijd de brandweer joelen, als de kinderen daarin mee mogen meerijden. Heel veel mensen kennen het,” zegt Jos. De heren hopen dan ook dat het brood net zo gaat leven. “De tarwe voor de volgende lading groeit al!”