"Ik wil me blijven ontwikkelen"
"Ik wil me blijven ontwikkelen" Foto:

Alles komt goed volgens Martine Fleming

Singer-songwriter schrijft eerste Nederlandstalige nummer

WESTERVOORT – Als kind droomde Martine Fleming (42) er al van om zangeres te worden, maar pas in 2014 volgde ze haar hart. Ze sloeg aan het zingen én schrijven. In het Engels. Nu ligt haar eerste eigen Nederlandstalige nummer op de planken: ‘Alles komt goed.’

"Mijn vriend Tom spoorde me aan om een keer een nummer te schrijven in het Nederlands. Hij vindt het prachtig als ik in mijn eigen taal zing”, vertelt de Westervoortse. Ook met het thema van het nummer reikte hij de helpende hand. Martine: "Iedereen ervaart in deze tijd een bepaalde druk. ‘Wat betekent dat nou voor jou?' vroeg hij aan mij.”
Een dag trok ze er voor uit om samen met pianist Ton Snijders toe te werken naar een compleet nieuwe song in zijn Teclats Studio in Velp, maar binnen een paar uur was het al beklonken. "Inspiratie ontstaat niet op commando, daar moet je ruimte voor hebben in je hoofd. Deze tekst kwam recht vanuit m'n hart. Toen ik 's avonds het liedje liet horen, was Tom tot tranen toe geroerd.”
Het nummer Alles Komt Goed is niet alleen een muzikale vertaling van de huidige tijdgeest. "Het kan over elke moeilijke situatie gaan in je leven. Ik wil erin blijven geloven dat alles goedkomt.”

Kostbaar proces

Martine Fleming heeft het nummer in eigen beheer uitgebracht net als de eerdere nummers die schreef. In 2017 produceerde ze met George Konings haar eerste album: ‘Just some thoughts'; sinds twee jaar werkt ze samen met Ton Snijders. "Ja, het is een kostbaar proces om alles te produceren. Maar ik doe veel zelf. Ik heb een marketingachtergrond en ben handig met ontwerpprogramma's en videoclips maken. Tegelijkertijd is het ook lastig. Een liedje uitbrengen is zoveel meer dan alleen schrijven. Omdat je alles zelf doet, kost het ook veel meer tijd.”

Youtubekanaal

Alles komt goed' wordt net als haar eerdere Engelstalige nummers aangeboden bij radiostations. Daarnaast kunnen muziekliefhebbers het nummer beluisteren op haar Youtubekanaal https://www.youtube.com/martinefleming, Spotify en andere muziekportals. Het liefst zou ze haar brood verdienen als singer-songwriter. "Daarvoor is een groter bereik nodig”, erkent ze. "Dat wil ik graag, anderzijds is muziek ook iets heel persoonlijks. Niet heel de wereld kan mijn songs mooi vinden. Ik vind het al mooi als ik met mijn muziek mensen kan steunen.” Nu doet ze noodgedwongen af en toe een freelance marketingklus en ondersteunt zebij Eetcafé ‘We gaan beginnen' in Nijmegen met website, design en online en offline marketing.
Zelf haalt ze haar hele leven al plezier uit muziek. "Als klein kind draaide ik bandjes van The Beatles helemaal grijs. Vanaf een jaar of acht zong ik al volop mee, maar echt optreden, dat durfde ik niet.” Eén keer ging ze buiten haar comfortzone op de vijftigjarige bruiloft van opa en oma. “Toen zong ik a capella ‘Hero' van Maria Carey.” Die koudwatervrees gooide ze overboord na de bevalling van de eerste van haar twee dochters in 2010. Lachend: “Als je dat overleeft, kun je alles aan.”

Moodfull

Martine Fleming besloot om individueel zangles te gaan volgen bij Kees Boerboom in Elst en via haar kwam ze in contact met de allround coverband Moodfull. “Voor het eerste optreden was ik behoorlijk nerveus, ik moest omgaan met al die mensen die naar je kijken. Ik had het gevoel dat een lantaarnpaal nog swingerder was dan ik. Maar ook dacht ik ‘dit is mijn plek’. We werden de vaste band van café in den Ommelanden in Elst en in die tijd ben ik ook begonnen met schrijven.” 

Learning by doing

Via haar zus kwam Martine in contact met George Konings, die een studio in Arnhem heeft. “Hij hielp mij met de muziek. Ik ging steeds meer schrijven, zette er zelf ook akkoorden bij. Learning by doing, zeg maar. In 2015 ben ik met de band gestropt, omdat ik het gevoel had dat ik alles maar half deed en niet honderd procent. Ik ben me puur gaan focussen op het singer-songwriterschap. Ik treed op met eigen songs en covers op festivals of (bedrijfs)feesten. Er zijn zoveel mooie nummers geschreven, het gaat me vooral om het zingen. Wie mijn voorbeelden zijn? Vroeger waren Whitney Houston en Maria Carey mijn favoriet, later kwam kwamen Barbara Streisand en Randy Crawford in beeld. Maar ik luister ook graag naar Queen of Sting en naar klassieke muziek. Ik heb een brede muzieksmaak.” I

Genoeg ideeën

deeën en inspiratie heeft ze genoeg.“Ik heb de afgelopen tijd in de studio gewerkt aan mijn vier volgende nummers, allemaal Engelstalig. Daarnaast ben ik bezig met het schrijven van een kindermusical. Ik wil me blijven ontwikkelen qua zang en schrijven.”


"'Alles komt goed' kan over alles in het leven gaan"