De kampioensploeg van 1965 met Henk Kats (staand 8e van links)
De kampioensploeg van 1965 met Henk Kats (staand 8e van links) Foto:

Henk Kats (SDZZ): 'Wij
zijn uit de klei getrokken'

Vervolg van voorpagina

Henk Kats lepelt nauwgezet enkele teamgenoten op uit die tijd: “Leen Teunissen, Willy Duits, Frans van Haren, Theo Vergeer. En we hadden ook nog een kapelaan, zoals iedere katholiek vereniging had. Dat was Jan Hulst.”

Griethse Poort

In totaal speelt Henk Kats vier jaar in het eerste. “De nieuwe trainer Ben Reijers had mij niet meer nodig en toen ben ik lager gaan spelen. Eerst in het tweede, toen in het derde. Langzaam glij je af.” Pas op zijn 66e hangt hij zijn voetbalkicksen definitief aan de wilgen. SDZZ speelt dan al op sportpark de Griethse Poort. De gemeente Zevenaar wil woningen realiseren op Stegeslag en SDZZ moet uitzien naar een andere accommodatie. Een jaar bivakkeert de club als noodoplossing op Hengelder. In 1972 wordt de door de gemeente onteigende boerderij van de familie Gerritsen aan de Doesburgseweg het domein van de groen-witten. Daar voetbalt de vereniging nog steeds.

Consul

Naast het voetballen bekleedt Kats tal van functies bij SDZZ. In zijn dagelijks leven is hij werkzaam in de wegenbouw; in zijn vrije tijd is hij ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. "Ik ben 25 jaar consul geweest. Daarnaast heb ik het clubblad rondgebracht en op zondagavond de kantine schoongemaakt als iedereen naar huis was.” Ook de kleedkamers maakte hij schoon.” Henk Kats was er tijdens vergaderingen vaak bij, ook toen de club dreigde te moeten wijken voor de verbreding van de autobaan. "Dat geeft SDZZ heel veel pijn gedaan.”

Eigen identiteit

Een fusie met de andere Zevenaarse clubs, hij moet er niet aan denken. "Nee, SDZZ is de club van de gezelligheid, wij zijn uit de klei getrokken. Die identiteit mag niet verloren gaan.” Wat resteert op zijn zijn prachtige herinneringen en vriendschappen. "Ik ben blij dat ik er nog ben.” Nu kaart hij één keer per veertien dagen op de vrijdagavond als corona het toelaat. “Ik wist niets van Zevenaar tot mijn twintigste. Van Scheveningen via Wierden en Almelo naar Zevenaar.
Ik had die reis voor geen goud willen missen.”