Gemeente en bestuur SC Gelders Eiland zijn eruit!
Gemeente en bestuur SC Gelders Eiland zijn eruit! Foto:

Fusieclub SV Gelders Eiland
houdt één sportpark over

Vervolg van voorpagina

De samenwerkingsovereenkomst biedt ook ruimte voor andere verenigingen om op de rijdende trein naar een grotere en levensvatbare vereniging op het Gelders Eiland te springen. Dat gebeurt echter niet. In 2017 gaan Carvium en Aerdt definitief samen in SV het Gelders Eiland; RKPSC en sc Rijnland blijven zelfstandig. Beide sportparken blijven in functie. Dan kost echter handenvol geld. Cees Blij: "35.000 euro huisvestingskosten voor de instandhouding van twee sportparken. Dat is niet meer te betalen. Aerdt en Carvium zijn kerngezond de fusie ingegaan en daarom hebben we die kosten kunnen betalen. Daar konden we niet mee blijven doorgaan. We hebben meteen ingezet op één modern sportpark met goede faciliteiten, maar de onderhandelingen met de gemeente duurden bijna vijf jaar.” Een kostenneutraal voorstel haalde het niet bij wethouder Nanne van Dellen. "Hij was van mening dat wij ook zelf iets in moesten brengen.” Pas toen SV Gelders Eiland hierin meeging door een lening van € 50.000 euro af te sluiten kwam er schot in de zaak.

Zonnepanelen

Met de subsidie en de lening worden het sportpark Aerdt flink opgeknapt en het sportpark in Carvium ontmanteld en helemaal leeg met schone grond opgeleverd. Het sportpark in Aerdt krijgt een hoofdveld en een grote oefenhoek die bijna net zo groot wordt als het voetbalveld. Deze komt op de plek van de huidige oefenhoek en de plek waar eerder werd gehandbald en gebeachvolleybald. Bij het moderniseren en aanpassen zullen ledverlichting en zonnepanelen worden geplaatst om energiekosten te besparen.
"Hier kunnen we mee vooruit', is de conclusie van de drie bestuursleden, al denken ze dat een verdere centralisatie van sportvoorzieningen in de voormalige gemeente Rijnwaarden op lange termijn onvermijdbaar is. "Toen we gingen samenwerken hadden Carvium en Aerdt ieder drie seniorenteams, nu nog maar drie. Zo hard gaat het. En ook Rijnland en RKPSC hebben weinig elftallen. Wij zien over tien jaar wel een grote sportvoorziening verschijnen. Natuurlijk gaat een fusie gepaard met emoties. Dat zag je ook toen we in juli de middenstip van het hoofdveld in Herwen in juli verhuisden naar Aerdt met de platte kar. Er liggen toch heel veel herinneringen in Herwen. Maar als je ziet hoeveel mensen uit Herwen en Aerdt nu samen het eerste team van onze club aanmoedigingen. Vaak zijn er meer mensen van ons bij uitwedstrijden dan bezoekers van de thuisclub. Ook ouderen, ja.” Lachend: "Qua tenue hebben we daar al op ingespeeld. Oranje-zwart heeft niets te maken met de clubkleuren van Carvium, Aerdt, Rijnland of RKPSC.”