"We smullen van het bekende babygeluk op social media" (Foto: Vera - stock.adobe.com)
"We smullen van het bekende babygeluk op social media" (Foto: Vera - stock.adobe.com)

Elena en Finn worden de meest populaire babynamen van 2022; in Zevenaar zijn Lauren en Lucas de toppers

Algemeen

ZEVENAAR - Elena en Finn worden waarschijnlijk de meest populaire babynamen van 2022. Dit voorspelt de babynamengenerator van Babynamen.nl op basis van ingevoerde zoektermen. Daarnaast valt op dat het aantal korte namen in Nederland flink toeneemt. 

Jongensnamen

Finn wordt in 2022 waarschijnlijk de meest gekozen jongensnaam. Nolan volgt op de tweede plek. Zayn is ook populair en staat op drie. “Opvallend is dat alledrie de namen hun oorsprong vinden in het buitenland. Finn is een naam die overkomt uit Scandinavië, terwijl Nolan van origine uit Ierland komt”, vertelt Brand. “Zayn is een Arabische naam met ‘schoonheid’ als betekenis. Dat is natuurlijk heel toepasselijk, want je vindt je eigen kindje altijd het allerknapst.” Heet je kind Sem, Mason of Lucas? Deze naam worden steeds minder gegeven in Nederland. In 2020 kregen veel jongens deze naam, maar voor 2022 wordt een snelle daling verwacht. Tegen de landelijke statistieken in was Lucas in 2021 tóch de meest populaire jongensnaam in de gemeente Zevenaar. Vier jongetjes kregen deze naam. Bram, Joep, Max, Odin, Sepp en Stijn werden drie keer gekozen.

Meisjesnamen

De meest populaire naam voor meisjes is landelijke gezien Elena, een van oorsprong Arabische naam. De naam heeft meerdere mooie betekenissen, waaronder ‘maan’. Na Elena volgen Yara en Loua. Meisjesnamen die een snelle stijging in aantallen doormaken zijn Maeve, Féline en Inaya. Zo noemde de Groningse rapper Kraantje Pappie zijn dochter onlangs nog Maeve. “We zien een duidelijk relatie tussen de keuze van namen bij bekende Nederlanders en de populaire namen in de daaropvolgende periode”, zegt Amber Brand, product manager & copywriter bij Kaartje2go. “We smullen van het bekende babygeluk op social media, en laten ons daar graag door inspireren.” In de gemeente Zevenaar werden in 2021 drie Feline’s geboren, samen met Loa en Mila goed voor een gedeelde derde plek op de meisjesnamenladder. Vier babymeisjes kregen de oer-Hollandse naam Fien; de topper van 2021 was Lauren: vijf keer.

Korte namen zijn hip

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat korte namen (vier letters of minder) steeds populairder worden. Uniseks namen, die zowel aan jongens als meisjes gegeven worden, zijn ook in opkomst. Lio is het meest gekozen, gevolgd door Luca en Noah.

Babynamen.nl is dé website voor alles wat je wilt weten over babynamen. Inmiddels raadpleegden al meer dan 1.4 miljoen bezoekers babynamen.nl voor informatie over de oorsprong en betekenis van hun eigen naam of om inspiratie op te doen voor de naam van hun kindje.
Op Babynamen.nl vind je een handige naamzoeker, funfacts zoals bekende naamgenoten, anagrammen en een blog.