"We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie"
"We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie"

Burgemeester Lucien van Riswijk blikt terug en kijkt vooruit naar 2022

Algemeen

December is de maand van terugblikken en vooruitkijken. Zo ook voor burgemeester Lucien van Riswijk van Zevenaar. Zijn vurige wens voor 2022 klinkt paradoxaal in coronatijd, maar is welgemeend: “Zoek elkaar op. Dat levert meer op dan elkaar afstoten.”

Door Susan Wiendels

Als ik 2021 zeg, wat denkt u dan?

”Eind vorig jaar bleven we met Kerst thuis, maar was er hoop. De boodschap was dat we er zo uit zouden zijn en dat alle plannen die waren uitgesteld verwezenlijkt konden worden. Maar helaas is het virus nog steeds onder ons. Ondernemers en de horeca hebben het moeilijk, jongeren verliezen grip, verenigingen worstelen om vrijwilligers vast te houden. Als je over tien jaar terugkijkt op 2021, dan zou je dit jaar moeten uitgummen.”

Toch waren er in de zomer lichtpuntjes.

“Toen het even weer kon, ging het in mijn agenda helemaal los. Schuttersfeesten in Ooy en Pannerden, de kermis.” Lachend: “Het was heerlijk om weer om buiten te spelen. Meer dan ooit ben ik erachter gekomen dat je buitenactiviteiten nodig hebt om een goede balans te hebben in je werk. Normaal is die er. Je hebt soms saaie, dan weer spannende vergaderingen, en moeilijke kwesties, maar dan is er altijd de buitenwereld waarin je mensen tegenkomt in een plezierige setting. Mensen die heel actief zijn in het vrijwilligerswerk met positieve verhalen. Dan merk je dat voor hen het gemeentehuis maar voor een heel klein gedeelte bepalend is in hun leven. Dat heb je nodig om te relativeren en om de signalen van buitenaf goed mee te krijgen. 

U zit nu halverwege uw ambtsperiode. Kijkt u tevreden terug op de eerste jaren?

“Ik had vooraf geen stip aan de horizon, ik ben nogal pragmatisch ingesteld. Ik voelde wel een hele duidelijke opdracht. We waren net heringedeeld. Het was zaak om samen met de gemeenteraad en het college te bouwen een aan de nieuwe gemeente. alle regelingen tot een eenheid te smeden en nieuw beleid te maken voor de komende jaren. Zodat echt iedereen zich onderdeel voelt van die gemeente, van Spijk tot Angerlo.”

Missie geslaagd?

“Dat mag de kiezer straks beoordelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat wordt spannend, ook omdat ik bij de organisatie van de verkiezingen weer rekening moet houden met de coronamaatregelen. Ik hoop dat mensen corona niet als een belemmering zien om te gaan stemmen. Want van mij mag er wel een fors aantal stemmen bij. De vorige keer was de opkomst laag: 38,8%. Ik wil naar de 80%.”

Een ambitieus streven. Met name voor jongeren spreekt de lokale politiek amper tot de verbeelding. Hoe bereik je dat?

“Het is inderdaad moeilijk om de lokale boodschap op jongeren over te brengen. Ik spreek zelfs jongeren die verbaasd zijn dat ze lokaal niet op Rutte kunnen stemmen. En dat terwijl juist de keuzes die de gemeenteraad maakt steeds meer jongeren aangaan. Mijn tip: ga als raadslid langs scholen en verenigingen, bezoek jongeren, sluit aan bij hun belevingswereld, maak gebruik van hun social media.

Over communicatie gesproken. U maakt veel gebruik van visueel ingestelde kanalen zoals Facebook en Instagram.

“Social media maken het mogelijk om op een laagdrempelige manier in verbinding te staan met je eigen inwoners. Ik post als persoon zelf regelmatig op Facebook, maar ook als gemeente profileren we ons nadrukkelijker op een persoonlijke manier via de social mediakanalen. Met korte berichten, met inhoudelijke boodschappen en ook mooie foto’s en filmpjes. Corona heeft dat proces versneld. We hebben nu ruim zevenduizend volgers op Facebook, zevenduizend volgers op Twitter en op Instagram groeiden we al snel naar vierduizend volgers, een verdriedubbeling ten opzichte van het begin van de coronaperiode. Ook de interactie is enorm toegenomen.”

Meer volgers. Dat biedt inderdaad perspectief op een hogere opkomst straks in maart.

“We hebben klanttevredenheidsonderzoek gehouden, juist in coronatijd. Dat is eng, maar wat bleek? We kregen ruime voldoendes. Inwoners merkten dat we in coronatijd sneller de telefoon opnamen, ondanks dat onze mensen thuis zaten. We hebben de dienstverlening goed overeind kunnen houden. Sterker nog, als je bijvoorbeeld ziet hoe geweldig de sociale dienst zich heeft aangepast aan de omstandigheden, daar hebben we hele positieve reacties op gehad. We verwachtten een toestroom van mensen in de bijstand. Die bleef uit, in plaats daarvan moest binnen twee, drie weken de uitvoering van de ondernemersregelingen ingepast worden. Dat is gelukt.”

Een ander onderwerp. U kijkt als vicevoorzitter van de Groene metropoolregio Arnhem-Nijmegen nadrukkelijk over de schutting van de eigen gemeente. Sterker nog, u bent kartrekker geweest van deze opvolger van de regio Arnhem-Nijmegen.

“De regio lag op z’n gat. Doodzonde. Ik vind regionale samenwerking ontzettend belangrijk en daarom heb ik me er sterk voor gemaakt. Achttien gemeenten doen uiteindelijk mee, een score van 100%. Hoe groot je als gemeente ook bent, je kunt de dingen niet alleen. Werkgelegenheid, wonen, landschap, verkeer en mobiliteit, zijn regionale aangelegenheden. Als er zich in Zevenaar een groot logistiek bedrijf vestigt, waar huisvesten zeen dan het personeel? Waar huisvesten we mensen überhaupt? We hebben opdracht van het rijk gekregen om de komende pakweg vijftien jaar 60.000 woningen te bouwen in deze regio, dat betekent 120.000 mensen extra. Daar moet gezamenlijk beleid voor komen.”

Zevenaar energieneutraal 2030 blijft een heet hangijzer. Met alleen zonnepanelen kom je er niet. Maar windmolens winnen geen populariteitsprijs.

“Als ik hier thuis op de dijk sta, dan kan ik tien windmolens zien vanaf de Pleyroute in Arnhem tot Angerlo. De grote vraag is waar windmolens moeten komen. Als gemeente hebben we zoekgebieden voor zonne- en windenergie aangewezen. Onze gemeenteraad is in meerderheid geen voorstander van meer hoge torens. Een groter probleem vind ik de capaciteit van het netwerk. Windenergie moet opgevangen en vervoerd worden naar transformators. De Lianders van deze wereld kunnen dat nog niet aan. Het verhogen van de netcapaciteit wordt een race tegen de klok.”

Hoe zit het met de portemonnee van de gemeente Zevenaar?

“We hebben een sluitende begroting. Er is zelfs wat ruimte voor ambities van een dnieuw te vormen college. Wel is er vanuit het nieuwe kabinet meer geld nodig voor Wmo en jeugdbeleid. We hebben in de afgelopen jaren geld overgehouden door onder meer woningbouw en de verkoop van bedrijfslocaties, dus we hebben wat in de spaarpot zitten. Alleen mag je volgens de begrotingsregels dat geld niet inzetten voor kosten die jaarlijks terugkomen. Dat is soms moeilijk uit te leggen. Maar een tegenvaller zouden we goed kunnen opvangen.”

Wat is de grootste uitdaging voor 2022?

Stellig: “De samenleving weer meer bij elkaar krijgen. Als we naar buiten kijken, zien we mensen met verschillende meningen lijnrecht tegenover elkaar staan.
Ook bij verenigingen zie je dat. De polarisatie is toegenomen. Mensen die voorheen op een lijn zaten, worden door de huidige omstandigheden uit elkaar gedreven. Ik hoop dat we in staat zijn om de gezamenlijkheid weer te vinden. Dat we elkaar opzoeken. Dat levert veel meer op dan elkaar afstoten.”

Welke rol speelt de gemeente daarin?

“We hebben een voorbeeldfunctie. Ik hoop dat de partijen die straks aan de raadstafel komen zitten die verzoenende rol op zich nemen. Wees respectvol naar elkaar. Discussieer met elkaar op de inhoud.
Het is altijd lastig om als oppositiepartij bent invloed uit te oefenen op het beleid.
Ik heb zelf ook vier jaar als raadslid in de oppositie mogen zitten. Ik vond het verschrikkelijk, je krijgt veel minder voor elkaar dan dat je aan je kiezer hebt beloofd, dat blijft lastig.
Maar als je respectvol met elkaar omgaat en samenwerkt bereik je aan het einde van de streep altijd meer dan als je dat niet doet.”