"Als je materiaal niet goed is, dan kun je weinig laten zien" (Foto: Randy van Maasdijk)
"Als je materiaal niet goed is, dan kun je weinig laten zien" (Foto: Randy van Maasdijk)

Wegracer Victor Steeman hoopt ooit wereldkampioenschap superbike te rijden

Algemeen

LATHUM – Fier prijkt de trofee van de uitverkiezing Liemerse sportman 2020-2021 op de schoorsteenmantel van zijn ouderlijk huis. Een mooie beloning voor jarenlang keihard werken en vele kilometers op het asfalt. Wegracer Victor Steeman is er trots op.

“Ik ben al eerder genomineerd. Jammer, dat er uitgerekend nu ik gewonnen heb geen live-evenement mogelijk was,” vertelt de 21-jarige Lathumer. De basis voor zijn titel Liemerse sportman van het jaar 2020-2021 legde wegracer Victor Steeman in 2020 met de Nederlandse titel in de Supersport 600-klasse. Maar ook in 2021 liet de Lathumer zijn potentie op de motor zien met één racezege in het FIM Supersport 300 World Championship. Dat leverde Steeman een contract op bij een ander team. 

Overstap

Eerstdaags, waarschijnlijk deze week, wordt duidelijk voor wie hij het Duitse KTM Freudenberg verlaat. “We hebben afgesproken om dit binnenkort naar buiten te brengen.” Hij is in ieder geval blij met de overstap. “Ik hoopte vooraf op een podiumplek in de WK-stand. Na mijn zege in Most stond ik vijfde met uitzicht op een derde plek, maar ik heb de laatste vier wedstrijden in Spanje en Portugal geen punten kunnen halen.” Een keer ging hij onderuit dankzij een andere coureur, drie keer kampte Steeman met motorproblemen. “Dat zette me wel aan het denken. Je kunt nog zo’n goede rijder zijn en de ballen uit je broek rijden, als je materiaal niet goed is, dan kun je weinig laten zien. Met name op de lange rechte stukken kom je dan tekort.” Toch wist hij met zijn prestaties de interesse van andere teams te wekken. “Zij wisten van mijn motorproblemen.”

Testrijder

KTM Freudenberg komt weliswaar met een nieuwe motor, maar dat kon Steeman niet over de streep trekken om toch te blijven. “Ik heb er een fijne tijd gehad. Ik kon als testrijder aan de slag met de nieuwe motor. Maar dan ben je een heel jaar uit de picture. Dat is niet goed voor mijn carrière.”

Hij kijkt nu al uit naar het nieuwe motorseizoen, dat in april start. “Ik ben erg benieuwd hoe het straks met de nieuwe motor gaat.” Tot die tijd houdt hij zich fit in de sportschool. Daarnaast werkt hij sinds kort voor de broodnodige inkomsten van 5.00 tot 12.00 uur voor Open 32, waar hij filialen van kleding voorziet. 

Geld

Want hoewel de motorsport Victors lust en leven is, kan hij er niet van leven. Een vast groepje sponsoren zorgt ervoor dat hij kan blijven racen, maar meer sponsoren zouden welkom zijn. Hoe goed je ook bent, als je hogerop wilt komen, moet je veel geld meebrengen.”
Hij praat over meer dan een ton. “Mijn droom is om het wereldkampioenschap superbike te rijden, een serie wedstrijden op circuits over de hele wereld.”