Extra huurwoningen bouwen en gematigde huurstijging in 2022

ZEVENAAR - Zeven partijen met één doel. Het toevoegen van sociale huurwoningen voor de verschillende doelgroepen, verduurzamen van de bestaande huurwoningen en prettig en veilig samenleven. Deze onderwerpen staan in 2022 centraal in de overeengekomen prestatieafspraken tussen de gemeente Zevenaar, Baston Wonen, Vryleve, Plavei en de huurdersorganisaties.

De samenwerkende partijen maken werk van het toevoegen van nieuwe sociale huurwoningen en de vernieuwing en transformatie van de bestaande woningvoorraad. Met elkaar wordt ook kritisch gekeken hoe we de realisatie van woningbouw waar mogelijk kunnen versnellen. Aan de uitwerking van de plannen wordt nu hard gewerkt, om ook in de komende jaren extra sociale huurwoningen toe te kunnen voegen.
Waar het kan wordt geprobeerd om ondanks de schaarste voor alle doelgroepen de slaagkans waar dat kan eerlijk te verdelen binnen de huisvestingsverordening. Het betaalbaar houden van de huurwoningen is een steeds grotere uitdaging door toename van uitgaven. De corporaties zetten komend jaar hun gematigde huurprijsbeleid voort. Daarnaast houden zij afwijkende signalen in de betalingen goed in de gaten, om te voorkomen dat huurders grote betaalachterstanden krijgen. Ook gaan zij de huurders en inwoners van Zevenaar actief informeren over mogelijkheden om (indirecte) woonlasten te verminderen. Ook in 2022 blijven de partijen aandacht houden voor doelgroepen die zelfstandig minder makkelijk een woning kunnen vinden, of hulp nodig hebben bij het wonen naar behoeften. De komende jaren hebben partijen een omvangrijke opgave op het gebied van het verduurzamen van de woningportefeuille. Partijen trekken daar waar mogelijk samen op in de energie- en warmtetransitie. Maar dit kunnen ze niet alleen. Ook de bewoners worden actief betrokken. Zo wordt onder andere aandacht gevraagd voor het gebruiksgedrag. De prestatieafspraken zijn te lezen op de websites van de partijen.