Een blije Victor Steeman (Foto: Rene Nijhuis).
Een blije Victor Steeman (Foto: Rene Nijhuis). Foto: Rene Nijhuis

Alternatieve uitreiking van Liemerse sportprijzen

Victor Steeman, Hans-Jurgen Striek en Noortje van Bindsbergen winnaars

LIEMERS - De feestavond bij zalencentrum Wieleman in Westervoort ging niet door, maar de Liemerse sportprijzen zijn op 8 december wel degelijk uitgereikt. De Liemerse sportwethouders verrasten de winnaars met in hun kielzog een afvaardiging van de organisatie, een filmploeg en een fotograaf om de uitreiking vast te leggen.

Dit jaar waren er allemaal nieuwe winnaars vergeleken met voorgaande jaren. Zevenaar gooide dit keer hoge ogen. Zowel in de categorie sportman, sportcoach en aangepaste sporter vielen sporters uit de gemeente Zevenaar in de prijzen.
Sportman van het jaar werd Victor Steeman, die twee jaar geleden ook al was genomineerd. Toen moest de wegracer de eer laten aan tennisser Wesley Koolhof. Koolhof was nu ook weer genomineerd samen met atleet Frank Futselaar. Victor Steeman pakte dit jaar de eerste plaats bij de IDM Supersport 300 race op de Red Bull Ring. Ook eindigde hij als eerste bij de WorldSSP 300 Most. Dat was genoeg voor de winst tijdens de sportverkiezing. Steeman was blij verrast met de hoogste trede op het ereschavot. “Ze konden tussen 19.00 en 21.00 langskomen en klokslag 19.00 uur stonden ze al aan de deur.” Naast een tegoedbon van Intersport Luising kreeg Steeman een bokaal die een mooie plek op de schoorsteen krijgt naast alle andere prijzen die de 21-jarige Lathumer in zijn loopbaan al aan elkaar heeft geregen.

Kracht

Trots en blijdschap vochten om voorrang bij de 37-jarige Noortje van Bindsbergen na het winnen van de titel Liemerse sportverkiezing in de categorie aangepaste sporter. Zittend werpen met speer, discus of kogel, daarin vindt Noortje haar ultieme uitlaatklep. Zij maakte dit jaar grote stappen met speerwerpen. Zo gooide ze een Nederlands record in de klasse F34 (11,92 meter). Zij draagt de titel op aan haar grootste fan: haar moeder. De 67-jarige Leni Dellepoort overleed 18 juli van dit jaar. “Ze heeft nog wedstrijden van me bijgewoond en gezien welke vorderingen ik maakte. Dat maakte haar ondanks haar ziekte heel blij. Op haar sterfbed heeft ze me op het hart gedrukt om te blijven sporten. Haar liefde geeft me enorm veel kracht en energie om door te gaan”, vertelt ze zichtbaar geroerd. 

Pesten

Noortje heeft cerebale parese dankzij een aangeboren hersenbeschadiging. Daardoor is de aansturing in haar armen, benen en romp niet optimaal. “De diagnose is pas laat gesteld, ik heb vaak niet de juiste hulp gehad en ik ben vroeger veel gepest.” Het sporten heeft van Noortje niet alleen een blijer mens gemaakt; het opent ook vele deuren. “Iedereen ziet heel veel potentie in mij. Dat is even wennen. Nu ontvang ik zoveel positieve reacties, dat is echt heel bijzonder.”
In de werpstoel op de atletiekbaan en tijdens de rondritjes met haar handbike vergeet ze de hele wereld om haar heen en is ze helemaal in haar element. Ze hoopt kinderen met een handicap te helpen inspireren om te blijven bewegen. “Ik heb het er met wethouder Nanne van Dellen over gehad. Graag wil ik het aangepast sporten op de kaart zetten. Ik weet als geen ander hoeveel tegenslag je moet overwinnen. Ik heb diepe dalen gekend, maar nu krijg ik op m’n 37e de kans om ook op maatschappelijk gebied iets te betekenen dankzij het sporten. Ik wil alle kinderen met een motorische beperking laten zien dat je je niet hoeft te schamen en dat het goed is zoals je bent.” Haar grote doel is goud op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. “Dat zou een prachtig eerbetoon aan mijn moeder zijn.”

Hans-Jurgen Striek werd uitgeroepen tot sportcoach 2020/2021. Striek is tennistrainer van Niels Vink. Vink pakte goud en brons tijdens de Paralympics dit jaar. Samen wonnen ze ook met het quadteam op de World Team Cup. Titus Fierkens en Eric Reitsma grepen net naast de prijzen. Fierkens is coach van Frank Futselaar die de Olympische limiet op de marathon haalde. Ook waren er podiumplaatsen op het NK voor andere pupillen waaronder Famke Heinst en Yorben Ruiter. Reitsema is assistent-coach van het Nederlands damesvolleybalteam, waarmee hij een vierde plek op het EK behaalde. Zij club Stuttgart werd tweede in de competitie, goed voor een plek in de groepsfase van de CL.
Kartster Luna Bloem uit Didam pakte de titel Sportvrouw van de Liemers 2020-2021 voor atlete Bregje Sloot en wielrenster Esmee Peperkamp. Meike van Alken uit Duiven won de prijs voor het grootste sporttalent. Zij liet Tom Bramel, de 16-jarige doelman van Vitesse U18 en skitalent Sterre van den Berg achter zich.

Noortje neemt de prijs in ontvangst uit handen van wethouder Nanne van Dellen. Vriend Frank deelt in de feestvreugde (Rene Nijhuis)
De cameraploeg staat paraat als de winnende prijs wordt overhandigd aan Hans-Jurgen Striek (Foto: Rene Nijhuis)