Vol spanning pakt Jorn zijn Pakje Kinderkunst uit
Vol spanning pakt Jorn zijn Pakje Kinderkunst uit

‘Hoe kleine kunst groots kan zijn’ Pakje KinderKunst in Turmac Cultuurfabriek

Algemeen

ZEVENAAR – Geen kroket of een bamischijf, maar een beeldje, of schilderijtje met een persoonlijke boodschap. In de Turmac Cultuurfabriek kun je voor slechts één euro een klein pakje met unieke kinderkunst halen uit de Kunstautomaat. 

Door Susan Wiendels

De achtjarige Jorn kan niet wachten. Reikhalzend staat hij voor de Pakjesautomaat. De euro brandt in zijn handen. Tien tellen later heeft hij een pakje in zijn handen. Snel maakt hij het open en voilà daar is de geluksster van Dex, leerling van groep 7b van De Bem. ‘Veel plezier’ staat er als persoonlijke boodschap bij. Ontroerend, verrassend en mooi. Het kunsteducatieproject Pakje Kinderkunst laat zien hoe groots kleine kunst kan zijn. Het project komt uit de creatieve koker van Anne-Marie van de Pol en Ilona Derksen van de Stichting het KinderKunst museum. Het KinderKunst museum biedt ruimte aan kunst voor kinderen. Het verbindt culturele instellingen, onderwijs en kunstenaars. Het museum is steeds tijdelijk van aard en kan overal ontspruiten. In winkeletalages, leegstaande gebouwen of zoals nu in de Turmac Cultuurfabriek. Samen met ‘Leven in de Liemers’ hebben Ilona en Anne-marie Pakje Kinderkunst tot leven gebracht.

Kinderen van vier basisscholen in de Liemers hebben meegedaan aan dit unieke project: Het Kofschip, De Wissel, De Bem uit Zevenaar en De Overlaat uit Tolkamer. De St. Martinus (Oud-Zevenaar) en De Schilderspoort (Zevenaar) zijn binnenkort aan de beurt.
De lokale kunstenaars Conny Koster, Marjolein Koot, Djovie Krus en Fred Knippen bezochten de scholen om kunstlessen te geven vanuit hun eigen kunstdiscipline onder het motto ‘Hoe kleine kunst groots kan zijn.’ De kinderen maakten onder de vleugels van de levensechte kunstenaars hun eigen kunstwerkje. Enkele creaties zijn tentoongesteld in het Mini-KinderKunst museum en een groot gedeelte is in pakjes gestopt. Deze pakjes KinderKunst kan iedereen dus tot eind januari voor € 1,00 trekken uit de Kunstautomaat, die is opgesteld in de hal van de Turmac Cultuurfabriek tegenover het Liemers Museum. Anne-Marie en Ilona: “Dan maak je iets moois en dan moet je het afgeven. Dat is soms best even slikken. Zeker voor jonge kinderen. Maar zo leren ze ook dat geven een kunst is. Ze weten waarom ze het doen: om een ander blij te maken. Niet alleen de ontvanger van hun mini kunststukje, maar ook andere kinderen. Want de opbrengst gaat naar een goed doel, dat ze zelf hebben uitgekozen: Het Vergeten Kind.”