Afbeelding

Inge Witjes schrijft ‘Schijnwereld: Van meisje met shit naar vrouw met pit’

Algemeen

GIESBEEK – Haar debuutroman ‘Schijnwereld: Van meisje met shit naar vrouw met pit’ is net uit. Een huiveringwekkend, waar gebeurd verhaal over seksueel misbruik, vernedering, isolatie en mishandeling tijdens haar jeugdjaren in Giesbeek. Inge Witjes (43) deelt haar verhaal.

“Het is geen leuk verhaal, maar het is wat het is”, vertelt ze thuis in haar woonkamer in Doetinchem. “Ik weet nu dat mijn stiefvader niet meer kon geven dan dit. Het is aan mij om te bepalen hoe ik daar mee omga. Ik weiger om me slachtoffer te voelen.”
Het schrijfproces duurde acht maanden: van januari tot en met augustus van dit jaar. “Ik had in het begin geen idee. Hoe schrijf je zo’n verhaal? Mijn eerste ruwe versie bestond uit zo’n 1.500 woorden. Schrijfcoach Alexandra Smit vond het een mooie samenvatting. Zij heeft me geholpen met onder meer de opbouw en verhaallijn, beeldend schrijven en het toepassen van versnellende elementen. Het boek leest, ondanks het onderwerp gemakkelijk weg.”

Stem geven

Het doel van haar autobiografische boek is tweeledig. “Ik wil iedereen die hetzelfde heeft meegemaakt of nog steeds meemaakt een stem geven. De mensen hadden geen idee wat er zich destijds achter de voordeur afspeelde. Het boek levert hele waardevolle gesprekken op met lezers. Dat zie ik als een geschenk.” Daarnaast heeft het schrijven ook geholpen in het proces om alle ellende een plek te geven. “Ik laat zien dat het goedkomt, ook al duurt het soms een beetje lang.” 

Glazen draaideur

Terug naar haar jeugd. De eerste herinnering dateert uit 1981 als Inge drie jaar is. De grote glazen draaideur die op haar netvlies staat is van het Blijf van Mijn Lijfhuis in Oosterbeek. Daar vlucht haar moeder heen, omdat haar biologische vader zijn gezin stelselmatig mishandelt. Het volgende station is het dorp Giesbeek. Moeder hertrouwt met een man uit het dorp. Een sadist, alcoholist, een tiran. Angst regeert dag in dag uit, altijd dreigen straf en klappen. Als moeder borstkanker krijgt, wordt de hel nog erger. In haar boek beschrijft Inge de ontuchtelijke handelingen van het ‘vrijdagavondritueel’ onder de douche. Even ontnuchterend als ontluisterend. Ondanks haar ziekte verlaat haar moeder ook deze man. Inge komt in een pleeggezin, daarna woont ze bij een vriendin van haar moeder en vervolgens gaat ze op kamers. Ze praat over een lange, donkere periode. Zeker na het overlijden van haar moeder, als Inge vijftien jaar jong is, is ze de weg helemaal kwijt. Heel lang regeert depressiviteit. “Ik creëerde een schijnwereld met alleen maar lieve mensen, muziek en zingen. Zo was ik enorm fan van BZN. In de droomwereld kon ik leven, simpelweg omdat alles wat ik had meegemaakt in de realiteit niet meer te verdragen viel.”
Ze probeert verschillende opleidingen te volgen. Telkens gaat het zo’n drie maanden goed, dan stort ze weer in. Inge trouwt, krijgt twee kinderen, maar ook die relatie loopt na achttien jaar vast. “Ook in deze relatie werd ik vernederd.” De zorg voor haar kinderen, die nu dertien en elf jaar zijn, geven haar in die periode houvast. Stap voor stap ontworstelt ze zich aan haar verleden. Haar nieuwe partner Ronald en een holistisch therapeut reiken haar een hand om alles een plek te geven. “Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.
”Zelfstandig ondernemer
Ze wordt zelfstandig ondernemer en richt samen met Babette Wagemakers een eigen bedrijf op: Happy Healthy Food Friends. Samen begeleiden ze vrouwen naar een duurzaam gezonde leefstijl. Daarnaast wil ze niet alleen met haar boek haar verhaal delen, maar ook via lezingen en presentaties op scholen. “Er zijn zoveel kinderen die in hetzelfde schuitje zitten als waar ik in heb gezeten. Het is mijn missie om deze kinderen te helpen en overeind te houden. We moeten er met elkaar voor zorgen dat kindermishandeling en misbruik stoppen.”

Liefdevol

Rest de grote vraag met welk gevoel ze op haar moeder terugkijkt, 27 jaar na haar overlijden. Bedachtzaam: “Liefdevol, ondanks alles. Ze heeft voor mij geknokt wat ze waard was. Ondanks dat ze doodziek was, had ze toch de kracht om te scheiden.”

Het boek ‘Schijnwereld: Van meisje met shit naar vrouw met pit’ kost twintig euro en is te bestellen via ingewitjes.nl.