Peter Schmitz: "Iedereen die zich samen met anderen wil bezinnen op onderwerpen over het leven, kan meedoen."
Peter Schmitz: "Iedereen die zich samen met anderen wil bezinnen op onderwerpen over het leven, kan meedoen." Foto:

‘Je leert jezelf beter kennen’

Peter Schmitz is gespreksleider in Filosofisch Café en ‘Levensvragen'

ZEVENAAR – Aan het brede palet van activiteiten Bij Liemers Kunstwerk! Educatie is sinds vorig jaar het Filosofisch café toegevoegd. Aan de hand van ‘denkvragen’ neemt Peter Schmitz (62) mensen op ongedwongen wijze bij de hand. “Je leert jezelf beter kennen.”

“Je hoeft geen voorkennis te hebben om mee te kunnen doen. Iedereen die zich samen met anderen wil bezinnen op onderwerpen over het leven, kan meedoen”, vertelt Schmitz in de Turmac Cultuurfabriek, de thuisbasis van het Filosofisch Café. Wat wel nodig is zijn geduld en de bereidheid om te luisteren. Oprechte nieuwsgierigheid is een krachtige motor voor succesvol filosoferen. Via een gespreksvorm, veelal het Socratisch gesprek, leren deelnemers een gemeenschappelijk antwoord te vinden op een fundamentele vraag. “Alles is gericht op diepgang”, licht Peter Schmitz toe. “Je geeft niet meteen je oordeel, maar stelt vragen en probeert je in de ander te verplaatsen. Zo krijg je zicht op elkaars denkbeeld. Niet tégen anderen denken, maar mét anderen. Samen dus. Zo hoor je altijd iets wat je nog nooit hebt gehoord en krijg je nieuwe inzichten.” Peter Schmitz ziet het in de praktijk gebeuren: “Er komt geen oplossing wat het beste is. Het gaat om begrip kweken en zicht krijgen op elkaars denkbeeld. Door te ontdekken waarom verschillen ontstaan, leer je jezelf kennen en accepteer je ook eerder situaties of zaken waar je geen invloed op hebt. Je maakt ruimte voor nieuw denken.” Het Filosofisch Café vindt één keer per maand plaats op de laatste donderdagavond van de maand van 19.30 tot 20.30 uur. De eerstvolgende keer is 25 november.

Daarnaast werkt Schmitz dit cultuurjaar onder de vlag van Liemers Kunstwerk! in negen sessies met een vaste groep mensen op maandagmiddag aan ‘Levensvragen.’ Deze bijeenkomsten zijn ook filosofisch van aard, maar hebben een veel persoonlijker karakter dan het Filosofisch Café vertelt hij: “Deze gespreksgroep biedt ruimte voor reflectie en bezinning over levensvragen. Bijvoorbeeld na een groot verlies. Of nu, heel actueel door de coronacrisis. Die dwingt ons om opnieuw naar ons leven te kijken. Wat speelt er bij de deelnemers.? Wat biedt hen houvast. Welke keuzes moeten ze maken?”
Filosoferen, het heeft ook Peter Schmitz veel inzichten en zelfkennis gebracht. Dat geluk gunt hij ook anderen. In zijn eigen praktijk Denkkracht.nl helpt hij individuen met vragen en dilemma’s. Maar ook organisaties kunnen bij hem aan de kloppen. “Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een gedeelde missie of visie. Of om morele kwesties op de werkvloer bespreekbaar te maken.” Informatie: Peter Schmitz, www.denkkracht.nl.