Coco Strijbosch van IJssalon Pisa met haar diploma Master Gelato
Coco Strijbosch van IJssalon Pisa met haar diploma Master Gelato Foto:

Meester IJsbereider in spé naar Bologna

ZEVENAAR - Afgelopen week is Coco Strijbosch (26), eigenaresse van IJssalon Pisa en gespecialiseerd ijsbereider, naar Bologna afgereisd om daar haar Master Gelato te halen aan de Gelato University van Carpigiani.

Coco: "Ik wilde mijzelf verder specialiseren en verdiepen in de scheikundige achtergrond van ijs (Gelato)". Ze vertelt dat er veel moleculaire berekeningen gemaakt moeten worden om tot de juiste verhouding van een ijsmix te komen. "De basis van ijs bestaat uit room, melk en suiker. Door verschillende soorten suikers te combineren kun je ervoor zorgen dat je ijs zacht, smeuïg en soms een beetje warm aanvoelt."
Volgens Coco wordt het ijsbereidingsproces door veel mensen onderschat: ‘Het is een echte ambacht. Het meest uitdagende is om vanuit het niets te beginnen, zorgvuldig de ingrediënten te kiezen, het recept te berekenen en vervolgens veel passie in de bereiding te stoppen. Dit proces voor het samenstellen van een nieuw recept kan wel maanden duren." In Bologna studeerde Coco samen met ijsliefhebbers vanuit de hele wereld. "We hadden studenten uit Spanje, Griekenland, Amerika, Venezuela, Vietnam, Finland, Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland. Heel erg interessant om te horen dat er zoveel smaakverschillen zijn tussen de verschillende landen. Maar daardoor heb ik wel nieuwe ideeën opgedaan", zegt Coco.
Het interessantste onderwerp dat besproken werd tijdens de opleiding was volgens Coco hartig ijs. Coco: "Bij hartig ijs kun je denken aan smaken als garnalen, zoete aardappel, olijfolie of blauwe kaas. Het belangrijkste van deze ijssmaken is dat het niet te zoet moet smaken, want dan proef je het hartige niet meer." Volgens Coco kun je een bolletje garnalenjjs heel goed combineren met een garnalencocktail. Op de vraag wat haar volgende uitdaging is, antwoordt ze: "Graag wil ik Meester IJsbereider worden, dat is de hoogste graad op gebied van ijs bereiden in Nederland, maar helaas ben ik daar nog te jong voor. Tot die tijd ga ik mij verdiepen in de patisserie en suiker/vetreductie in ijs." Nu Coco dit mooie diploma binnen heeft en zich een Master Gelato kan noemen gaat ze weer snel aan de slag met de chocoladeletters. "We zijn nu weer hele dagen bezig om chocoladeletters te maken. Dit is een hele mooie afwisseling met ijs."