Corona Borealis, waar Jan Maarten Winkel de lezing geeft (foto: Jan Adelaar)
Corona Borealis, waar Jan Maarten Winkel de lezing geeft (foto: Jan Adelaar) Foto: Jan Adelaar

Lezing sterbedekkingen

ZEVENAAR - Jan Maarten Winkel geeft op vrijdag 12 november een lezing over Sterbedekkingen bij de Sterrenwacht in Zevenaar.

Metingen aan sterbedekkingen zijn wetenschappelijk heel waardevol. Aanvang van de lezing is om 20.00 uur. De avond valt en aan de westelijke horizon is de wassende maansikkel zichtbaar. De eerste sterren verschijnen in de avondschemering. Sommige maken zich op voor een confrontatie met de maan: een sterbedekking! Als gevolg van de draaiing van de maan rond de aarde zien we onze wachter tussen de sterren door bewegen. Het komt regelmatig voor dat de maan voor een ster langs schuift. We kunnen dan het tijdstip bepalen waarop de ster verdwijnt of weer tevoorschijn komt. Ook andere hemellichamen gaan soms voor een ster langs: planeten, hun manen en planetoïden (of kleine planeten). Ook dan kun je het tijdstip bepalen waarop de ster verdwijnt en weer tevoorschijn komt.
Een prettig bijverschijnsel is dat deze metingen wetenschappelijk waardevol zijn en zeer gewaardeerd worden door de professionele wereld van sterrenkundigen.