Arend van Hout
Arend van Hout Foto:

Geslaagde actieweek tegen ondermijning in het district Gelderland-Midden

REGIO -  Tijdens de week van de veiligheid van 11 tot en met 18 oktober zijn door de veiligheidspartners in Gelderland-Midden meerdere acties en integrale controles uitgevoerd om ondermijning te signaleren en aan te pakken. Bij het overgrote deel van de ondernemers bleken de zaken op orde te zijn. 

Tijdens de controles werden verschillende overtredingen geconstateerd en beter zicht verkregen op wat er in Gelderland-Midden speelt op het gebied van ondermijning. Deze actieweek vond in samenwerking met Samen Weerbaar plaats. Om ondermijning tegen te gaan werken veiligheidspartners in Gelderland-Midden integraal samen in het programma Samen Weerbaar. De partners binnen deze samenwerking zijn de vijftien gemeenten in Gelderland-Midden, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, Regionaal Informatie en Expertise Centrum en de Provincie Gelderland. De speerpunten van Samen Weerbaar zijn de aanpak van drugscriminaliteit, witwassen, zorgfraude en mensenhandel. Tijdens de controles sloten ook partners aan zoals de omgevingsdiensten, brandweer, Douane, Liander en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Tijdens de actieweek ondermijning Gelderland-Midden voerden veiligheidspartners meerdere integrale controles uit. Dat gebeurde op verschillende plekken, van bedrijventerreinen tot het buitengebied. Er is gecontroleerd op onder andere illegale/onvergunde prostitutie, drugscriminaliteit, alcoholverstrekking, brandveilig gebruik, illegale bewoning en witwassen.

Burgemeester Arend van Hout, voorzitter Samenwerking Samen Weerbaar: "Een veilige gemeente is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, ondernemers en inwoners. Met deze integrale controles maken we dat nog eens duidelijk. Ondermijning mag niet lonen. Door ondermijning samen aan te pakken via integrale controles, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen, bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, waarschuwingen versturen, dwangsommen opleggen en panden sluiten. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger." Inwoners en ondernemers kunnen helpen door verdachte situaties te melden via 0900 8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis).