"Ik wist niet dat we zo'n jonge, leuke burgemeester hebben" (Foto: Alie Engelsman)
"Ik wist niet dat we zo'n jonge, leuke burgemeester hebben" (Foto: Alie Engelsman) Foto:

‘Ik doe geen middagdutje’

Mevrouw Raasing uit Groessen tikt honderd lentes aan

GROESSEN - Mevrouw Raasing-Boerboom bereikte op donderdag 28 oktober haar 100e levensjaar. Een grote mijlpaal, vinden haar kinderen én de burgemeester. Huub Hieltjes kwam haar thuis feliciteren.

"Ik wist niet dat we zo'n leuke, jonge burgemeester hebben," glundert ze, als de burgervader voor haar neus staat. De 100-jarige is nog opmerkelijk helder van geest. Hoewel ze niet meer zo goed kan zien en horen, weet ze wel mee te praten over verschillende dingen. Voetbal is bijvoorbeeld iets wat haar bezighoudt. "Maar dan wel Feyenoord of het Nederlands elftal," vertelt dochter Yvonne. "De andere clubs interesseren haar niet zoveel." Wel weet mevrouw Raasing te vertellen dat het dameselftal de afgelopen week een wedstrijd heeft gespeeld en gewonnen. Twaalf kinderen bracht ze groot: zeven zoons en vijf dochters. Allemaal zijn ze nog actief zijn in het verzorgen van hun moeder. Ze woont zelfstandig, maar er wordt elke dag voor haar gekookt. Daar is ze erg dankbaar voor. "Want ik wil absoluut niet naar een verzorgingstehuis.” Ze woont nu 31 jaar in haar gezellige woning in Groessen, die voor de gelegenheid vrolijk is versierd met ballonnen. Daarvoor woonde ze in Didam, waar ze geboren en getogen is. "Mijn moeder heeft altijd hard gewerkt," vertelt Yvonne. "Daarnaast heeft ze jarenlang voor onze zieke vader gezorgd, die op 77-jarige leeftijd is overleden. Ze weet nog steeds van aanpakken. Mijn moeder is gek op bloemen. Ze oogst onder andere de zaden van de zonnebloemen, die dan het jaar daarna weer in de tuin worden gezaaid. Dat doet ze nu niet meer zelf, maar ze geeft wel iedereen die meehelpt in haar tuin aanwijzingen hoe zij het hebben wil." Mevrouw Raasing leest met een loep dagelijks de krant en maakt elke dag de zoekwoordenpuzzel. Dat houdt haar scherp. "Ik doe geen middagdutje," vertelt ze terwijl ze naar een grote stoel in de keuken wijst. "Ik ga 's middags daar bij het raam zitten auto's tellen," grapt ze. "En naar de vogels kijken," vult Yvonne aan. Mevrouw Raasing is met haar honderd jaar de oudste inwoner van Groessen en ook één van de eerste bewoners van de straat. Veel felicitatiekaarten sieren de kast, allemaal van mensen uit de buurt.
Het feest wordt gevierd met een etentje samen met de kinderen, haar 27 kleinkinderen, 34 achterkleinkinderen en 6 achterachterkleinkinderen. "Dat wordt genieten. Uitrusten komt later wel.”