Jojanneke de Nooij: "Verbindingen zoeken en tot stand brengen in de samenleving, daar ligt mijn hart
Jojanneke de Nooij: "Verbindingen zoeken en tot stand brengen in de samenleving, daar ligt mijn hart

Jojanneke de Nooij, hét nieuwe gezicht van het CDA

Algemeen

BABBERICH – De spreekwoordelijke paplepel. De appel valt niet ver van de boom. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Alle clichés komen op tafel nu het CDA in Zevenaar Jojanneke de Nooij heeft gebombardeerd tot nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wie is zij?

“Ik ben 41 jaar, getrouwd met Patrick, ik heb twee kinderen, ben woonachtig in Babberich en ja, ik ben dochter van,” doelt ze op vader Jan, die haar voorging als lijsttrekker, die een rijke lokale CDA-carrière op zijn curriculum vitae heeft staan. Jojanneke de Nooij staat pas aan het begin van haar politieke loopbaan. Toch is haar cv rijkelijk gevuld. Al twintig jaar doceert ze lichamelijke oefening op het Liemers College in Didam. Daarnaast is ze de verbindende factor tussen leerlingen van de school, Hope XXL en de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). In haar vrije tijd is Jojanneke actief als vrijwilliger voor Dorpsraad Babberich. Kortom, een maatschappelijk betrokken vrouw, die middenin de samenleving staat, toegankelijk is en tegelijkertijd niet op haar mondje is gevallen. Het is geen wonder dat het CDA vorig jaar aan de bel trekt. Jojanneke hapt toe. “Samenwerken, verbindingen zoeken en tot stand brengen in de samenleving, daar ligt mijn hart. Precies waar het CDA voor staat”, legt ze een link met de kernwaarden van de partij: publieke gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap.
Van schrijver van de campagne, tot commissielid samenleving en nu dus lijsttrekker als opvolger van Belinda Elfrink, het kan snel gaan in een jaar. “Patrick en ik zeggen altijd dat je jezelf drie vragen moet stellen als er uitdagingen op je pad komen: sta je erachter? Past het bij je? En heb je er zin in? Als je op alle vragen ‘ja’ antwoordt, ga het dan ontdekken.” Zo geschiedt.
Jojanneke de Nooij gelooft heilig in de kracht van het CDA. “Normen en waarden en zorg voor de aarde zijn belangrijke thema’s. De partij heeft misschien een wat stoffig imago, maar is druk bezig met vernieuwing en verjonging. Die transitie is nu gaande. Met mijn 41 jaar zit ik mooi tussen de generaties in. Ik kan in dat proces een mooie rol vervullen. De nieuwe kieslijst is een mooie mix van jong oud, man, vrouw met verschillende achtergronden, al meer een afspiegeling van de samenleving. Ik heb de afgelopen maanden als een warm bad ervaren. Ik heb er ontzettend veel zin in.” Dat ze als nummer één van de partij straks gekozen wordt als raadslid is een zekerheid.
Maar wat nu als ze gevraagd wordt voor het wethouderschap? “Deze vraag is echt te vroeg. ”Dan moet er eerst een coalitie zijn en daarover gaat het CDA Zevenaar graag in gesprek. “Ik zeg nu op voorhand geen ja en geen nee, het is immers een afweging voor later”, niet elke portefeuille past bij mij en mijn gezin is heel belangrijk. We wachten eerst 16 maart maar eens af.”