De historische kerk in Loil wordt een centrale ontmoetingsplek
De historische kerk in Loil wordt een centrale ontmoetingsplek Foto:

Hart van Loil zit bij de laatste drie

Finalisten Gelderse Roos Publieks- en Juryprijs 2021 bekend!

ma 18 okt 2021, 11:54

REGIO - De Top drie voor Gelderse Roos Publieks- en Juryprijs 2021 is bekend! 'Hart van Loil' van de gelijknamige stichting is een van de drie genomineerden.

Op vrijdag 1 oktober presenteerden de tien eerder genomineerden voor de Gelderse Roos Juryprijs hun projecten in een korte pitch aan de jury. Na deze pitches zijn er nu nog drie projecten in de running voor de juryprijs. De stemperiode voor de Gelderse Roos Publieksprijs sloot ook op 1 oktober. Ook daar maken nog drie projecten kans opDe jury, bestaande uit Dolly Verhoeven, Louise te Poele, Marielle Hendriks, Marilyn A-Kum, Marjan van Ooijen en Marc Wingens, was onder de indruk van de korte presentaties, het enthousiasme en de bevlogenheid van de erfgoedorganisaties. De organisaties trokken alles uit de kast om de jury te inspireren. Zo bracht het Zilver Museum Doesburg eigengemaakte mosterdsoep mee en kwam Oorlogsmuseum Niemandsland met de GMC vrachtwagen naar het Gelders Archief. De keuze was moeilijk, maar uiteindelijk is de jury tot een top drie gekomen. De eerste is Hart van Loil’ van Stichting Hart van Loil. Met een breed scala aan activiteiten zorgt de stichting er samen met alle Loilenaren voor dat de historische kerk in dit Liemerse dorp behouden blijft én dat deze tevens dient als centraal ontmoetingspunt in het dorpshart van Loil. De tweede is Op het puin van Rozet en muziektheater De Plaats. Met deze coproductie werd het Arnhemse muziektheaterspektakel ‘Op het puin’ uit 1946 van componist Robert de Roos 75 jaar later nieuw leven ingeblazen. De derde is Van Lymborch Draait Door!’ van Stichting Maelwael Van LymborchEen semi-live middeleeuwse talkshow met kunst, theater en muziek als alternatief voor het jaarlijkse evenement: de Gebroeders van Lymborch Dagen. Voor de Gelderse Roos Publieksprijs werd wekenlang druk gestemd. Er zijn maar liefst 5293 unieke stemmen uitgebracht. Het aantal stemmen per ingezonden project is op 24 september voor het laatst op de website van Erfgoed Gelderland gepubliceerd. De top drie is alvast bekend, maar wie de uiteindelijke prijswinnaar is, dat blijft nog even spannend!

De drie projecten die doorgaan voor de publieksprijs zijn in willekeurige volgorde als volgt: Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945’ van Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop. In het kader van 75 jaar bevrijding maakten zij een omvangrijk herdenkingsboek met ondersteunende website over Elburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vlasoven te Veene’ van Stichting Vlasoven te Veene. Op Landgoed Te Veene in Winterswijk Woold werd eeuwenlang vlas verbouwd en verwerkt. Dit jaar wordt de circa 200 jaar oude vlasoven teruggeplaatst en wordt er hard gewerkt deze te behouden voor volgende generaties. En ‘Hart van Loil’ van Stichting Hart van Loil, die tevens kans maken op de juryprijs zijn ook in de top drie voor de publieksprijs beland. De prijzen bestaan uit een geldbedrag van €1000,- en een tastbare Gelderse Roos, ontwikkeld door het CODA ExperienceLab. Op 15 november 2021 wordt bekend welke organisaties er met de prijzen vandoor gaan. Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland.