"Ze zijn zo puur en eerlijk"
"Ze zijn zo puur en eerlijk" Foto:

G-team DCS zoekt versterking om twee teams te kunnen formeren

di 19 okt 2021, 17:00 Sport

ZEVENAAR – Niemand staat buitenspel bij het G-team van DCS. Iedereen met een beperking wordt door de groep omarmd. Speler Roy te Brake: “Het is een feestje om hier te voetballen.” 

Nog geen wedstrijd hebben ze dit seizoen gewonnen, het G-team van DCS. Toch is dat niet terug te zien tijdens de training op maandagavond. Zestien man en vrouw sterk, een honderd procent opkomst, het plezier spat ervan af. “Dat is zo mooi om te zien”, vertelt leider Werner Takke. Zo’n tien jaar geleden viel hij als een blok voor het G-team. “Spelplezier staat voorop. Het zijn prachtige gasten. Zo puur, zo eerlijk.”
Wat opvalt is het krachtsverschil in het team. Takke: “Of je nu een fysieke of verstandelijke beperking hebt, maakt niet uit. Gelukkig respecteren ze elkaar, al vergt het wél geduld van de betere spelers. Daarom willen we ook naar twee teams, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan voetballen.” Een team bestaat uit acht spelers. Zij spelen op een half veld met pupillendoelen. “We hebben dus net te weinig spelers voor twee teams. Daarop hopen we dat er een paar spelers bijkomen.” Eén van de nieuwelingen is Sascha. Zij voetbalde tot enkele jaren geleden bij Babberich, tot het damesteam daar stopte. Via Joey, een huisgenoot in Roemrijck, heeft ze op deze maandagavond de weg naar sportpark Hengelder gevonden. “Ik wil zo graag weer voetballen.” Roy te Brake slaat haar glimlachend gade. Zijn zicht is slechts twintig procent, maar hij geniet tweehonderd procent. “Het is prachtig hoe we met elkaar omgaan, hoe iedereen elkaar in waarde laat. Voor sommigen is het voetbal een manier om uit het isolement te komen.”
Het G-voetbal is het ‘kindje’ van Theo Gijsberts. 37 jaar geleden stond Gijsberts aan de wieg van het G-voetbal bij DCS. Hij komt op deze maandagavond even een kijkje nemen. “Het is mooi dat het G-voetbal bij DCS leeft en dat verschillende spelers uit de beginjaren nog steeds actief zijn.” Zo heeft Ronald den Heijer, die jarenlang het doel verdedigde, Gijsberts opgevolgd als coördinator. “Ik zie hem destijds nog lopen. ‘Heb je al een keeper?’ vroeg hij. Een doelman met één functionerende arm. Ik had er nog helemaal niet over nagedacht. Ik had me geen betere keeper kunnen wensen.” Aanmelden voor het G-team kan via Ronald den Heijer, tel. 0316-280357, mail gvoetbal@sccs.nl.