Janneke Bosch en Kian Meijer onthullen het beeld van kunstenares Stoni Scheurer (foto: Carla Droste)
Janneke Bosch en Kian Meijer onthullen het beeld van kunstenares Stoni Scheurer (foto: Carla Droste)

Feestelijke opening Talententuin in Lobith

Algemeen

LOBITH - Zaterdag 24 september, op Nationale Burendag, opende de diaconie van de Protestantse kerk de Talententuin op de hoek van de Tuinstraat en de Tolhuisstraat op feestelijk wijze. Het doel van de Talententuin: het creëren van een ontmoetingsplek in het hart van Lobith.

Door Carla Droste

Ondanks de regen waren er veel belangstellenden naar de officiële opening gekomen. Het was een mooie gelegenheid om het werk van alle vrijwilligers van de afgelopen maanden te bewonderen. Het braakliggende terrein heeft het laatste halfjaar een ware metamorfose ondergaan. Er staat een blokhut, de grond is keurig bewerkt en beplant en de zonnebloemen bloeien uitbundig. Samen met de tomaten en de pompoenen zorgen zij voor kleur in het geheel.

Verschillende generaties

“Het gaat goed met de tuin en het project”, vertelt initiatiefnemer Aad Braskamp. “En het leuke is dat er verschillende generaties meehelpen. De jongste vrijwilliger, Kian, is pas 11 jaar. We hebben vrijwilligers vanuit de kerk, vanuit de buurt en ook bewoners van het naastgelegen ZoZijn zijn regelmatig in de tuin te vinden. Maar meer hulp is natuurlijk altijd welkom.” Hij vervolgt: “We zijn in juni begonnen met het inzaaien en het beplanten. We hadden drie kisten met planten van de volkstuinvereniging gekregen. Toen we de volgende dag van buurtbewoners te horen kregen, dat er ‘s nachts door vandalen van alles was vernield, was dat wel een domper.”
Mede-initiatiefnemer Cora Verburg: “We hebben ons er niet door laten ontmoedigen. En het leverde ook hulp en solidariteit vanuit de buurt op, waardoor alles snel was hersteld. Dus we bekijken het maar van de positieve kant. Momenteel werken we op woensdag- en zaterdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur in de tuin. Hoe het komende winter gaat lopen, moeten we nog even afwachten. Het moet allemaal nog een beetje groeien.”
Na de ontvangst in De Ontmoeting, het verenigingsgebouw van de Protestantse kerk, begaf het gezelschap zich zaterdagochtend voor de officiële opening naar buiten. Dominee Elise Wijnands en Gertjan Witkamp hielden in de tuin een welkomstwoord namens projectpartners PG Rijnwaarden en ZoZijn Zorg. Vervolgens was het woord aan Stoni Scheurer, kunstenares en oud-burgemeester van Rijnwaarden. Van haar hand is het beeldhouwwerk dat die ochtend door vrijwilligers Janneke Bosch en Kian Meijer werd onthuld. Het door de kunstenares geschonken, hardstenen kunstwerk is getiteld: ‘I am blowing my talent in the wind’ en is dus helemaal op zijn plek in de Talententuin.