Afbeelding

Sierstenen toepassen in de tuin

Zakelijk

In de moderne tuin wordt veelal gebruik gemaakt van bestrating, houten vlonders, (kunst)gras en andere onderhoudsvriendelijke materialen. Ondanks de praktische kant hiervan, zijn er zoveel meer materialen om toe te passen in de tuin (ongeacht het formaat) om het geheel net wat speelser en unieker te maken.

Een van deze materialen zijn sierstenen. Sierstenen zijn grote keien of breuksteen die op decoratieve wijze meer sfeer kunnen geven aan een tuin, vijver of waterpartij. Sierstenen kunnen op veel verschillende wijzen toegepast worden in de tuin. We nemen je mee in de mogelijkheden.

Schanskorven

De meeste bekende toepassing van keien is misschien wel de schanskorf. Met de schanskorf kun je verschillende kanten op. Van afscheiding, sier, hoogteverschillen, of als alternatief voor de traditionele schutting. Door de schanskorven te vullen met net wat ander gesteente (in een andere kleur) dan de traditionele Ardenner breuksteen kun je een hele andere sfeer meegeven aan je tuin.

Waterpartij

Een waterpartij kan op verschillende manieren worden gedecoreerd met sierstenen. Enerzijds als randafscheiding. Zowel decoratief als functioneel om het folie op zijn plek te houden. Anderzijds kunnen keien toegepast worden in het water. In het water heeft het ook twee functies. De functionele toepassing geldt als schuilplaats voor vissen of het op zijn plek houden van beplanting, maar het kan ook een decoratieve waarde hebben. De uitstraling van de waterpartij of vijver is medebepalend door het type keien dat wordt gebruikt. Zeker bij een waterval met ondiep water is de kleur zeer bepalend.

Let op bij het gebruik van witte keien, zoals Carrara, dat deze makkelijk groen kleuren door algen.

Rotsentuin

De rotsentuin is een traditionele bekende en wordt uiteraard gemaakt met breuksteen en/of keien. Het verschil tussen breuksteen en keien is de mate van afronding. Een kei is hoofdzakelijk rond, daar waar breuksteen juist hoekig is. Door gebruik te maken van verschillende type gesteentes krijg je een leuk en speels effect met beplanting en eventueel water/waterval.

Afscheiding of padbegrenzing

Hoe leuk zijn keien wel niet ter begrenzing van een pad. Geen kantopsluiting of andere strakke lijnen, maar juist speelse bording door middel van gesteente. Ook een scheidingswand met wat hoogteverschil laat zich uitstekend begrenzen door de toepassing van sierstenen.

Overigens kun je ook het pad zelf maken met (ronde) keien. Werk dan vooral met mooie ronde/ gladde keien die je als het ware gebruikt om te bestraten. Je krijgt zo een zeer uniek pad.

Decoratie

Als decoratie laten sierstenen zich uitstekend combineren met houten vlonders. Leg naast de houten vlonders een strook neer van keien om zo de strakke lijnen van het hout te doorbreken met speelse ronde lijnen van het natuurlijke gesteente.

Ofwel zeer veel mogelijkheden om te spelen met verschillende type gesteentes voor een natuurlijke en speelse uitstraling.