Afbeelding

De beste tips voor het kopen van sportschoenen

Zakelijk

Wil je graag wat meer gaan sporten? Voor welke sport je dan ook kiest, je zult zo goed als altijd schoeisel nodig hebben. Als je wat meer gaat zwemmen dan hoeft dit natuurlijk niet, het zou immers vreemd zijn als je met sportschoenen aan in een zwembad duikt. Toch heb je bij de meeste andere sporten wel schoenen nodig om ze uit te kunnen oefenen. Je doet dit liever niet op je DSQUARED2 schoenen, dus zult naar alle waarschijnlijkheid een paar sportschoenen aan willen schaffen. Dit is mogelijk met de onderstaande tips! 

Vervang ze wanneer ze versleten zijn 

Hardlopen en sporten op oude, versleten schoenen is een van de meest voorkomende oorzaken van zowel acute als overbelastingsblessures. Na verloop van tijd verliezen onze schoenen demping, stabiliteit en schokabsorptie. Als je ongewone ongemakken in je gewrichten en spieren begint te krijgen en je activiteiten of trainingsprogramma niet hebt gewijzigd, is het misschien tijd om je schoenen te vervangen. Als je een hardloper bent, overweeg dan om je schoenen elke 500 tot 650 kilometer te vervangen, afhankelijk van het oppervlak waarop je rent. 

Stem de schoen af op de activiteit

Gebruik hardloopschoenen als je voornamelijk jogt of wandelt, aangezien ze zijn ontworpen voor hiel-tot-teenbeweging, geschikt zijn voor een grotere verscheidenheid aan voettypes en langer meegaan. Overweeg crosstrainers als je routine een activiteit omvat zoals aerobics, krachttraining of kickboksen (eigenlijk elke oefening op een harde ondergrond waarbij je zij-aan-zij beweegt). Probeer “multitasking” van schoenen te vermijden. Als je vaak 2 (of meer) heel verschillende activiteiten doet, neem dan een paar dat geschikt is voor elke activiteit. 

Laat je voeten opmeten

Boogvorm (hoogte) en voetfunctie (wat de voet doet bij lopen en rennen) zijn belangrijk om te weten, aangezien betere sportschoenen zijn ontworpen voor verschillende voettypes. Het is een mythe dat de voetmaat bij volwassenen niet verandert. Naarmate we ouder worden, veranderen de voeten, wat kan resulteren in een verandering van de schoenmaat. Merk op dat lichaamstype (gewicht), voetmisvormingen en andere gezondheidsproblemen ook overwegingen zijn. Net als bij het kopen van een randloze wc is het van belang om te weten welke maat je nodig hebt bij het kopen van sportschoenen, hiervoor moet je dus je voeten op laten meten. 

Kies het paar dat goed voelt

Er zijn bijna eindeloze merken, modellen en stijlen van sportschoenen op de markt. Hoewel de maat correct is gekozen en er rekening wordt gehouden met het voettype, kan de schoen die je past niet helemaal goed aanvoelen. Variatie tussen “identieke” paren is een realiteit, aangezien schoenen massaal worden geproduceerd. Kies een ander paar om te passen, hetzelfde merk en model, of ga naar iets anders te kijken. Zorg er bovendien voor dat je ongeveer een volledige duimnagellengte hebt van je grote teen tot het einde van de schoen. Hiervoor kan het nodig zijn om in maat groter te gaan dan je straatschoen. Hardlopen en in mindere mate lopen zorgt ervoor dat onze voeten opzwellen, dus je wilt voldoende ruimte in de schoenen hebben.