Wat is het belang van het dragen van mondkapjes?

Zakelijk

Sinds de coronapandemie hebben de mondkapjes flink aan populariteit gewonnen. Dit is aan de mondkapjes zelf te danken, maar ook aan het beleid vanuit de overheid. De overheid heeft immers in een vroegtijdig stadium al bepaald dat het dragen van mondkapjes op sommige plekken verplicht is. 

Medio 2021 werd besloten dat het dragen van mondkapjes niet meer verplicht werd. Een opvallende beslissing, aangezien mondkapjes duidelijke voordelen met zich mee brengen. In het najaar van 2021 werd dan ook weer besloten om de mondkapjes – op bepaalde plekken – wel verplicht te stellen. Zo moet je in bijvoorbeeld winkels en supermarkten wel weer ‘gewoon’ een mondkapje dragen.

Een mondkapje voorkomt dat je het virus verspreidt

Onderzoeken wijzen uit dat je het coronavirus op twee manieren verspreidt; door te niezen of door te hoesten. Bij het niezen of hoesten komen de aerosolen vrij, welke door andere mensen weer ingeademd kunnen worden. Door mondkapjes te dragen, voorkom je dat je de aerosolen überhaupt kunt verspreiden. 

Hoe dat precies zit? Nou, ga maar eens na wat er precies gebeurt als je niest. Als je niest, komen de aerosolen uit jouw neus. Indien je een mondkapje draagt, worden deze aerosolen door het mondkapje opgevangen. De kans dat je hierdoor andere mensen besmet, is bijzonder klein. 

Een mondkapje voorkomt dat je het coronavirus krijgt

Tevens voorkomt het mondkapje dat je de aerosolen in kunt ademen. Dit komt puur doordat de aerosolen geen toegang tot jouw mond of neus hebben; daar zit immers het mondkapje overeen.

Als iedereen mondkapjes zou dragen, zouden de besmettingen al snel flink omlaag gaan. Daarbij is het wel zaak dat een mondkapje op de juiste manier gedragen wordt. Het mondkapje moet over zowel de neus als over de mond gedragen worden. 

Daarnaast moet het mondkapje ook dagelijks vervangen worden. Draag je mondkapjes die wasbaar zijn? Dan is het zaak dat je het mondkapje met enige regelmaat goed wast. Indien je een mondkapje té lang draagt, doe je de werking van het mondkapje eigenlijk teniet. Voldoende reden dus om bewust en duurzaam met de mondkapjes om te gaan!