Oud-wethouder Anja van Norel is na een half jaar nog steeds dik tevreden met haar nieuwe slimme meter. Ze heeft meer inzicht gekregen in haar stroomgebruik. (foto: PR)
Oud-wethouder Anja van Norel is na een half jaar nog steeds dik tevreden met haar nieuwe slimme meter. Ze heeft meer inzicht gekregen in haar stroomgebruik. (foto: PR)

Helft van Zevenaar heeft slimme energiemeter

Zakelijk

van de redactie

Dit jaar krijgen alle 19.000 huishoudens in de gemeente Zevenaar gratis een slimme elektriciteits- en gasmeter aangeboden. Netbeheerder Liander plaatst de slimme meter omdat dat nodig is voor de toekomst. Steeds meer huishoudens produceren zelf energie, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Dat maakt het energienet ingewikkelder. Met de slimme meter worden vraag en aanbod van beter op elkaar afgestemd. Dat voorkomt storingen en overbelasting.

ZEVENAAR - De slimme meter maakt ook nieuwe manieren om te besparen mogelijk. Steeds meer energieleveranciers bieden flexibele tarieven aan. Wie een slimme meter heeft, kan daar gebruik van maken en bijvoorbeeld op goedkope momenten de wasmachine aanzetten. Het huidige piek- en daltarief (dubbeltarief) is in de toekomst alleen nog mogelijk met de slimme meter. De slimme meter bespaart overigens zelf niet, maar geeft wel inzicht. Energie besparen wordt daarmee gemakkelijker. Goed voor het milieu én de portemonnee. Bij oud-wethouder Anja van Norel werd een halfjaar geleden de slimme meter geplaatst. Heeft ze nu meer inzicht in haar energieverbruik? Anja: “Ja, omdat je elke twee maanden een verbruiksoverzicht krijgt. Maar ik raad aan er ook een energieverbruiksmanager bij te nemen. Zo’n appje of een display op de muur. Dan zie je op elk moment wat je verbruik is. Als je zonnepanelen hebt zie je ook wat die opleveren. Ik gebruik niet onnodig energie. ‘s Ochtends kijk ik of ik voldoende stroom heb om de afwasmachine aan te zetten. Dan gaat de stroom zo rechtstreeks van de panelen naar de afwasmachine. Dat scheelt transport. Zo kun je zelf ook slim met je meter omgaan.” Anja vindt dat iedereen zelf moet weten of hij de slimme meter accepteert. “Ik denk dat het goed is. Voor de netbeheerder, maar ook voor jezelf.” BAM plaatst de meters in opdracht van Liander. De komende maanden komen aan de beurt: Zevenaar (postcode 6901, 6904), Lathum, Pannerden, Aerdt, Herwen, Lobith, Tolkamer, Spijk, Zevenaar (postcode 6903), Angerlo en Giesbeek.