De bakkerij en de winkel van Peter en Jeanne-Susan is gesloten. Het gebouw is  beeldbepalend voor het dorp Pannerden. (foto: Ab Hendriks)
De bakkerij en de winkel van Peter en Jeanne-Susan is gesloten. Het gebouw is beeldbepalend voor het dorp Pannerden. (foto: Ab Hendriks)

Pannerden verliest warme bakker

Zakelijk

De brood- en banketbakkerij Groenen in Pannerden is na 110 jaar gesloten. De pensioenleeftijd van Peter (67) en zijn vrouw Jeanne-Susan nadert. De winkel en de bakkerij zijn inmiddels gesloten. Het afscheid van het bakkersechtpaar was indrukwekkend. “In de winkel en woonkamer stonden dertig bloemstukken en veel flessen wijn,” vertelt Jeanne-Susan. “En veel hartelijke woorden. Die deden ons goed!”

door Ab Hendriks

PANNERDEN - Bakker (opa) Piet Groenen startte zijn bakkerij in 1910. “In die tijd had je zeven bakkers in het dorp Pannerden. Later verhuisde Piet’s zoon Frans de bakkerij naar een pand aan de Hoogeweg. In 1975 namen Peter en zijn vrouw Jeanne-Susan de winkel over.”

“Wij hadden in ons ouderlijk huis vijf kinderen. Overdag werkte ik in de bakkerij. Eigenlijk wilde ik geen bakker worden, maar mijn vader werd ziek. In de avonduren ging ik naar de bakkersschool in Nijmegen om mijn diploma’s te halen. Tegenwoordig kan iedereen bakker worden, je hoeft geen papieren meer te hebben!”

In de jonge jaren van Peter werden alleen tarwe- en witbrood, roggebrood en met kerst kerstbroden gebakken. De bakkersfamilie Groenen wist, dat wanneer je de klantenkring wil vergroten, kwaliteit moest leveren en vooral het assortiment vergroten. “De klanten eisten later in de tijd steeds meet variatie”, weet Peter. “We bakten later in de tijd wel 40 soorten broden waaronder lactose- en koolhydraatarme broden en bijvoorbeeld maanzaadbroodjes en tijgerbollen. En voor de feestdagen oliebollen en kerststollen. Wij probeerden om verspilling tegen te gaan. Dat ging goed omdat je op een gegeven moment weet wat je op een dag verkocht. De meeste broden gingen voor 12 uur over de toonbank.”

Een bakker staat vroeg op, maar Peter had daar geen hekel aan. “Ik ging van maandag tot en met donderdag om 03.30 uur tot aan 12 uur aan het werk en daarna nog wat doen in de winkel. Op vrijdag nota bene van 21.00 uur tot 06.00 uur! Ja, dan moet je daarna wel even gaan slapen! En voor de kerstdagen ben je drie dagen in de running.”

Maar ja, tijden veranderen. Jongeren, die samen werken, halen alles bij de super, ook brood. Ze willen snel winkelen. Voordat de omzet terugliep hadden wij twee meisjes in de winkel. Nadien stond Jeanne-Susan de hele dag in de winkel en ik na het bakken een paar uurtjes. Het contact met de klanten hebben wij altijd erg prettig gevonden. Soms waren gesprekken vertrouwelijk. De inhoud hielden wij vanzelfsprekend voor ons zelf!”

“In de zomer stopten hier veel fietsers die een fietsroute over het Gelders Eiland volgden of op doorreis waren. Meestal kochten ze wat broodjes, daar schonken wij wat koffie bij. Ook dat waren leuke ontmoetingen!”

Het huis van Peter en Jeanne-Susan Groenen staat in de verkoop. Hiermee blijft de toekomst van het oude en beeldbepalende pand in Pannerden in het ongewisse.