Carnavalsvereniging  Lauwemannenpappers uit Beemte Broekland bij Apeldoorn trok met een kleurrijk circus mee. (foto: Ab Hendriks)
Carnavalsvereniging Lauwemannenpappers uit Beemte Broekland bij Apeldoorn trok met een kleurrijk circus mee. (foto: Ab Hendriks)

'Champions League voor bouwers'

  Verenigingen

De Halfvastenoptocht is de Moeder Aller Optochten. Dat roept de organisatie al jaren. "De optocht is een unieke gebeurtenis in de provincie Gelderland waar ruim 1000 deelnemers vandaag strijden om de hoogste eer en waar bezoekers kunnen genieten van een schitterend schouwpraalwagens, loopgroepen en dweilorkesten," zegt de Stichting Halfvasten-Angerlo.

ANGERLO - "Kortom een evenement met een sociaal karakter waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en actief of passief aan kunnen deelnemen, dit alles in een ludieke en gezellige sfeer." De organisatie zegt niets te veel, want de 20ste uitgave van de Halfvastenoptocht bewees dat alles afgelopen zondag.

"We noemen de optocht ook wel het Nederlands Kampioenschap of de Champions League onder de wagenbouwers", roept iemand bij de controle, die € 2,50 per toeschouwer int om de kosten te dekken. En gelijk heeft hij. De carnavalswagens, zeker die uit de regio Didam, doen menigeen verbazen. Opvallend zijn de carnavalisten die een actueel maatschappelijk vraagstuk aan de orde brengen, zoals de wagen van De Dröpkes uit Nieuw-Dijk, die de teloorgang van de kerken in de Liemers accentueert. Op de wagen prijkt een kardinaal.Op zijn mijter staat schijnheilig geschreven en daarachter staat de satan met een fel rood hoofd. Een carnavalsgroep uit Didam schreeuwt van de daken: "Eigen risico niet meet betalen!" Carnavalist Joeri van carnavalsvereniging De Dröllekes uit Didam: "Wij beelden het beoogd centrumplan in Didam uit waar veel weerstand tegen is. Op onze wagen staat een wals en natuurlijk onze Diemse toren!" De pronkwagen van De Dröllekes staat waarachtig goed in de lak. "Wij spuiten de wagen eerst met een basisverf", gaat Joeri verder. "Daarna met hoogglansverf en om uitdrogen van het papier te voorkomen, spuiten we een paar dagen voor de optocht de wagen in met blanke lak. Dan krijg je een mooi effect."

Bijna Iedere wagen heeft een machinekamer waarin de meeste uiteenlopende bewegende onderdelen worden aangedreven. Edwin van Onna van carnavalsgroep De Vruutdruuvels uit Loil: "De ontwikkeling staat niet stil." Hij toont het hart van de wagen. "Hier staan voorgeprogrammeerde laptops voor de muziek en de aandrijvingen. En daar staat een generator en een apparaat dat de oliedruk regelt voor de bewegende delen. Wij hebben alles in het teken van het Rembrandtjaar omdat wij vinden dat wagens bouwen ook kunst is. Kijk naar onze wagen!"

Niet alle wagens hebben de indrukwekkende techniek in huis. Veelal staan in de techniekafdeling in de krochten van de wagens statafels en kratten bier. Meelopers hebben tijdens de optocht blijkbaar grote dorst en die moet zichtbaar gelaafd worden. Slagwerkgroep Crescendo en de dansers van Vida Studio's kunnen zonder alcohol en weten wat van hen verwacht wordt en dat is het publiek vermaken met muziek en dans. Dat verdient alle lof.

Meer berichten