Frieda Boerboom heeft binnen een maand een benefietavond geregeld. (foto: Bas Bakema)
Frieda Boerboom heeft binnen een maand een benefietavond geregeld. (foto: Bas Bakema)

Vier artiesten op benefietavond van Frieda

  Toerisme

Ze is er nog een beetje beduusd van, maar ze straalt wel enorm. Frieda Boerboom uit Tolkamer heeft binnen een maand een benefietavond op touw gezet. De opbrengst van de avond gaat naar Stichting Alpe d'HuZes KWF Fonds. "De artiesten die ik wilde hebben hebben allemaal ja gezegd!"

door Danny van der Kracht

TOLKAMER - In 2012 werd er bij toeval borstkanker ontdekt bij Frieda. Dat gebeurde toen ze al onder narcose was gebracht voor een operatie. Toen ze bij was gekomen uit de narcose vertelde de chirurg dat ze niet geopereerd was, omdat er kanker was gevonden. Een onzekere tijd volgde. Frieda kreeg een borstbesparende operatie en bestralingen en uiteindelijk genas ze. Zeven jaar later heeft ze besloten om definitief een punt achter deze vreselijke periode in haar leven te zetten, door in juli twee keer de Alpe d'Huez te gaan beklimmen. "Ik zat de afgelopen jaren huilend voor de televisie als ik de beelden zag van al die mensen die lopend of fietsend de Alpe d'Huez bedwongen. Allemaal met een persoonlijke reden. Op een gegeven moment bedacht ik me: je kunt wel ieder jaar huilend voor de tv zitten, maar je kunt ook zelf meedoen. Die kriebel ging niet meer weg en dus besloot ik vorig jaar om me in te schrijven. Toen ik de mail had verstuurd barstte ik spontaan in tranen uit. Toen begon de afsluiting van de ziekte al."

Tiende verdieping

Inmiddels is Frieda begonnen met trainen om de berg twee keer te bedwingen. Dat betekent 28 kilometer wandelen met een stijgingspercentage van zeven tot vijftien procent. "Over de afstand maak ik mij niet zo druk. Ik heb ooit een keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen zonder van tevoren te trainen." Het klimmen zit inmiddels ook aardig in de benen. "Op mijn werk pak ik twee keer per week de trap van de kelder naar de tiende verdieping!"

Streefbedrag

Naast het feit dat de Alpe d'Huez beklimmen voor alle deelnemers een speciale betekenis heeft, is het ook de bedoeling dat er zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek. Frieda had als streefbedrag € 2.500,00 voor ogen, maar dat heeft ze inmiddels gehaald door vele donaties en door bijvoorbeeld met eigengemaakte spulletjes op kerstmarkten te staan. Alsof dat nog niet genoeg is, besloot ze ook nog om een benefietavond te gaan houden. Het ontstaan van die avond is heel bijzonder. "Mijn man Jan en ik zijn waren afgelopen december veertig jaar getrouwd. Een hele tijd geleden hadden we een zaal besproken - Taveerne De Bijland in Tolkamer - maar we wisten niet meer precies wat we allemaal afgesproken hadden. Toen we dit met eigenaar Godfried Brom aan het doornemen waren, stelde ik de vraag of ik zijn accommodatie mocht gebruiken voor een benefietavond. Ik zat zelf aan een stamppottenavond te denken of een muziekavond. Godfried zij dat een muziekavond het beste zou zijn."

Fan van Belinda

Daarna ging het balletje heel snel rollen: "Ik trok de stoute schoenen aan en benaderde plaatsgenoot Robert Pouwels. Hij zei meteen belangeloos zijn medewerking toe en regelde zelfs dat zangeres en lotgenoot Belinda Kinnaer, waar ik al heel lang fan van ben, ook belangeloos komt optreden. Godfried regelde een optreden van zanger Dimitri van Es en plaatsgenoot Mees Korving zei ook meteen ja toen ik hem vroeg! Ik vind het zo geweldig dat al die mensen dat doen. Ik krijg er zoveel energie van. De benefietavond is op vrijdag 27 maart in Taveerne De Bijland en er zijn 330 kaarten beschikbaar. Als ik er driehonderd verkoop ga ik 4 juni springend de berg op!"

Geen seconde nagedacht

Toen zangeres Belinda Kinnaer werd gevraagd om medewerking te verlenen aan het benefietconcert van Frieda, hoefde ze geen seconde na te denken. "Ik heb direct ja gezegd", vertelt ze. "Ik weet wat mensen, die deze vreselijke ziekte krijgen, moeten doorstaan. Bij mij is in februari 2017 borstkanker geconstateerd. Ik ben toen twee keer geopereerd en de tumor is verwijderd. De nabehandeling bestond uit een aantal bestralingen. Ik heb in die tijd veel steun gehad van mijn familie en mijn fans en veel kracht kunnen putten uit mijn optredens. Het gaat gelukkig goed met mij en ik geniet nu nóg meer en intenser van iedere dag! Zeker nog van de prachtige optredens die ik afgelopen 2 en 3 februari in Schouwburg Amphion heb gegeven. Ik wil het leven van de meest zonnige kant bekijken en dat gevoel delen met het publiek. Ik ben blij dat ik aan dit benefietconcert een steentje kan bijdragen en hoop dat er veel geld opgehaald
wordt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden