Bregje Sloot uit Lobith toont trots haar twee gouden medailles op de vier- en achthonderd meter hardlopen. (Foto: Bas Bakema)
Bregje Sloot uit Lobith toont trots haar twee gouden medailles op de vier- en achthonderd meter hardlopen. (Foto: Bas Bakema)

Bregje (19) bereidt zich voor op de Olympische Spelen

  Sport

Bregje Sloot is geboren en getogen in Lobith is al vanaf haar zesde jaar gegrepen door het hardloopvirus. Het bleek geen gril te zijn, maar een passie en levensstijl waarin stap voor stap doelen werden gesteld, zoals het meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen hardlopen voor junioren dat onlangs werd gehouden in Alphen aan de Rijn. Op twee afstanden wist ze een gouden medaille in de wacht te slepen.

Door Nan Hoesté

Lobith - Wil je het goed doen dan vereist sport een gedisciplineerde manier van leven. Dat betekent doelen stellen, op tijd naar bed, rekening houden met je voeding en veel trainen. Voor Bregje (19) al jaren de gewoonste zaak van de wereld, want het weegt niet op tegen het plezier dat ze eruit haalt. Daarnaast weet ze haar sport goed te combineren met haar opleiding Bedrijfskunde aan de HAN in Nijmegen.

Duurloopjes

De kiem voor het hardlopen werd op haar zesde gelegd tijdens de Ooyse landloop in Zevenaar. Ze schreef zich in voor de eerste kidsrun en won. Dat smaakte naar meer. Al snel volgden andere hardloopevenementen zoals de Sevenaer Run, het rondje van Millingen en de Posbankloop. In 2007 sloot Bregje zich vervolgens aan bij de Atletiekvereniging de Liemers in Zevenaar. Twee jaar later werd ze benaderd door Titus Fierkens, momenteel trainer van het Running Team Liemers. "Ik zit nu alweer elf jaar bij het team en ik heb veel progressie gemaakt. Er wordt twee tot drie keer met zijn allen getraind in het bos of de baan. De andere dagen train ik thuis en wissel tempo- en krachttrainingen af met duurloopjes van zo'n drie kwartier. Hardlopen voelt voor mij echt als een verslaving. Kan ik even een dag niet aan mijn schema werken, dan ben ik er nog in mijn hoofd mee bezig."

Concurrentie

Bregje bereidde ze zich langzaam voor op de Nederlandse Kampioenschappen hardlopen Junioren 2019 dat eind juni werd gehouden. Het betekende een druk weekend. Vrijdagavond stond ze in de avondseries van de 800 meter om vervolgens zaterdag in de finale te staan. De gouden medaille was de kers op de taart. Het was voor niemand een verrassing, want op deze afstand was Bregje de gedoodverfde winnaar. Zondag stond de kersverse kampioene in de finale van de 400 meter. "Deze afstand was spannender. Daar had ik concurrentie van drie anderen. Ik kon ook vierde worden." Het uiteindelijke resultaat hangt trots om haar nek.

Olympische Spelen

Intussen blijft ze zich focussen op haar doelen: de overstap naar de senioren, de Europese en Wereldkampioenschappen en last but not least de Olympische Spelen van 2024 of 2028. "Dat bekijk ik nog even", vult ze vastberaden aan. Als in augustus het wedstrijdseizoen stopt, pakt Bregje rust om te herstellen van een hardnekkige voetblessure en zich op te maken voor een nieuwe ronde.

Meer berichten