TC De Liemers bestaat dit jaar veertig jaar. De activiteiten zijn nog altijd springlevend. (foto: Rinus Kobus)
TC De Liemers bestaat dit jaar veertig jaar. De activiteiten zijn nog altijd springlevend. (foto: Rinus Kobus) (Foto: Rinus Kobus)

'In mijn eentje fietsen, vind ik niks aan'

  Sport

van de redactie

TC de Liemers bestaat veertig jaar

Met ruim driehonderd fietsers is TC de Liemers nog altijd springlevend. Dat de club zo lang zou bestaan, hadden de oprichters in 1978 nooit durven hopen. Het geheim? "We zijn naast een fietsclub ook een gezelligheidsclub", zeggen Johan van Oosten, Richard Tijsseling en Ab Lubbers.

ZEVENAAR - Het begon veertig jaar geleden met een oproepje in de krant. Initiatiefnemer Herman Heijink nodigde wielersporters uit voor een bijeenkomst. Die vond niet veel later plaats in wijkcentrum De Maatjes. Een jaar later waren al tachtig liefhebbers lid. "Als je wilt, kun je bijna iedere dag van de week in clubverband fietsen. Fietsen is natuurlijk een individuele sport, maar niets is leuker dan het samen te doen." De drie wielersporters zijn al jaren lid van de jubilerende vereniging. Johan van Oosten al sinds 1980, tegenwoordig is hij voorzitter. "Destijds hadden we veel leden die echt sportief fietsten, die zelfs met wedstrijden meededen. Later kwam ook het jeugdfietsen erbij en het damesfietsen." De voorzitter weet het nog precies. "We organiseerden allerlei activiteiten. Een landelijke fietsdag bijvoorbeeld, waar zeker duizend mensen op af kwamen."

Tegenwoordig bestaan de jeugd- en damesgroep niet meer, maar activiteiten zijn er nog steeds. "Die zelfs nog veel meer deelnemers trekken", zegt Ab Lubbers. Zoals de Reichswaldtoertocht, jaarlijks in het laatste weekend van april. Ook het mountainbiken is razend populair. "Deze groep heeft zelfs hun eigen clubweekenden", zegt Richard Tijsseling. "Ook voor de overige wielersporters staat het clubweekend vast op het programma. Vaak gaan we dan een lang weekend naar het buitenland, naar de Ardennen bijvoorbeeld." Het drietal is trots op hun club. "De communicatie is goed geregeld", somt Johan van Oosten op. "Het clubblad is al 270 keer verschenen en de wekelijkse nieuwsbrief vierhonderd keer. We hebben een goede website en zijn actief op social media. En voor de onderlinge communicatie is er de WhatsApp groep." Ook kent de club een coördinator lief&leed. "We hebben een grote betrokkenheid met elkaar. Op de jaarlijkse ledenvergadering komen al gauw zestig leden." En bijzonder: de leden fietsen in herkenbare clubkleding. Begin dit jaar is elk lid in een heel nieuw tenue gestoken. "Met dank aan onze sponsoren", benadrukt Johan van Oosten. "Waardoor we ook de contributie laag kunnen houden."

Voor de toekomst hebben de leden volop plannen. "Meer jongeren aantrekken", klinkt het ferm. "Door meer uitdagendere tochten aan te bieden. We hebben nu ook een jong bestuurslid, die hiermee bezig gaat." En meer dames bij de club, is een wens. Ondertussen blijven Johan, Richard en Ab zelf ook actief op de fiets. "Heerlijk om niet te hoeven nadenken onderweg. Ik laat me graag verrassen door de route", zegt Richard Tijsseling. Ab Lubbers: "In mijn eentje fietsen, vind ik niks aan." Zin om mee te fietsen?

tcdeliemers.nl

Meer berichten