links: L'Ami rechts: Yannick en vader Te Pest
links: L'Ami rechts: Yannick en vader Te Pest ((foto: PR) )

Yannick maakt het grootmeester l'Ami moeilijk

  Sport

Dinsdagavond 30 januari was schaakgrootmeester Erwin l’Ami op bezoek bij Schaakvereniging Zevenaar (SVZ). Rond de veertig belangstellenden uit de Liemers, maar ook daarbuiten hadden de weg naar Ons Huis weten te vinden.

ZEVENAAR - Het eerste deel van de avond ontstond er spontaan een dialoog tussen de aanwezige gasten en de grootmeester. Boeiend vertelde hij over de snelle opmars van zijn kompaan Giri richting het wereldkampioenschap, over de dip daarna en nu dan weer het laatste succes bij Tata. Veel onderwerpen passeerden de revue: het trainen op Papendal, het dagelijkse leven van een grootmeester, hoe hij zijn vrouw Alina tijdens het schaken heeft leren kennen en de rol van de computer. Op de vraag wat nu de beste methode is om als amateurspeler beter te worden antwoordde Erwin dat het belangrijker is om schaakpuzzels te oefenen dan te trainen op openingen.

Na de pauze was er gelegenheid voor een simultaanseance. Deze was vrij sterk bezet met 27 spelers door onder andere een aantal eerste teamspelers waaronder: Guust Homs, Arie Huysman, Michel van Leeuwen, Kevin Verfürth, Thorsten Brandt, Bart de Kort en Toon Janssen. Ook de nestor van de club Johan van de Veer, inmiddels 95 jaar, nam plaats achter het bord. Na een vrij langzaam begin waarin er toch enkele spelers werden mat gezet, ging het ineens heel snel. In een flink tempo ging het verder en rond een uur of elf kon het slagveld worden overzien. L’Ami had intussen 22 partijen gewonnen, drie remise gespeeld (tegen Homs, Verfürth jr. en Sander van Vught van SV Doetinchem) en één verloren (Janssen)

Alleen de partij tegen Yannick te Pest was nog bezig. Yannick is één van de grote talenten van Zevenaar en heeft de laatste twee jaar enorme progressie gemaakt. In een zinderend gevecht, waarin de zwartspeler drie pionnen meer had moest l’Ami om 23.45 uur uiteindelijk onder luid applaus de koning omleggen. Voor de mensen die niet zo thuis zijn in de schaakregels: l'Ami was degene die zich gewonnen gaf en het jonge Zevenaarse schaaktalent won van de schaakgrootmeester. Deze partij werd door Erwin l’Ami uitgeroepen als de beste partij van de avond!

Zie ook: svzevenaar.nl

Meer berichten