Jetse de Jong op de piano in zijn ouderlijk huis in Zevenaar, waar het allemaal begon. (foto: Bas Bakema)
Jetse de Jong op de piano in zijn ouderlijk huis in Zevenaar, waar het allemaal begon. (foto: Bas Bakema)

Jetse (23) zit al tien jaar in het vak

  Nieuwsflits

Klassiek geschoold pianist Jetse de Jong (23) uit Zevenaar, met een voorliefde voor jazz en blues, speelde op dertienjarige leeftijd al op feestjes en in restaurants. Op dat moment wilde hij maar één ding: beroepsmuzikant worden. Dat betekent dat hij vandaag de dag tien jaar in het vak zit.

door Nan Hoesté

ZEVENAAR - Zijn voorliefde voor jazz en blues werd al vroeg geboren. Op achtjarige leeftijd hoorde hij muziek van Fats Domino. Snel zocht hij op YouTube en dacht: "Jezus, dit is te gek, dat wil ik ook." Het was dan ook niet vreemd dat hij in het derde jaar van het voortgezet onderwijs muziek als examenvak koos. Daar ontmoette hij zijn muziekdocent Hans Reijntjes. Met hem blies hij de schoolband The Not2BigBand nieuw leven in. Hieruit vloeide veel optredens voort en een deelname aan de Nationale Bandcompetitie met als hoogtepunt een optreden in Paradiso in Amsterdam.

"Tijdens mijn middelbare schooltijd volgde ik tevens de vooropleiding aan het conservatorium in Arnhem en Amsterdam." Deze vooropleiding kreeg een vervolg en mondde in mei 2019 uit in het behalen van zijn felbegeerde diploma aan het conservatorium in Amsterdam. In zijn studieperiode nam hij met enkele internationale medestudenten intussen een cd op, die werd gepresenteerd in Nederland, Finland en Estland en werkte hij mee aan verschillende projecten in zowel binnen- als buitenland. "Die reizen en de ontmoetingen met mensen, vooral uit het vak, vond ik geweldig." Als hoogtepunt noemt Jetse de ontmoeting met zanger Sven Ratzke, waarmee hij optrad in Nieuw-Zeeland.

Op dit moment valt, ook voor Jetse, alles stil door het coronavirus. "We waren net bezig met de repetities voor de musical Rocky Horrorshow waarvan de première dit najaar zou plaatsvinden. Deze hebben we nu een jaar moeten uitstellen. Als alles meezit gaat de voorstelling nu in 2021 in première in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Zo meteen ga ik weer naar Ratzke toe." In de periode dat Jetse deel uitmaakte van de Not2BigBand werd gitarist Luuk Vliegen ernstig ziek. "Dat was een heftige tijd. Luuk bleef gewoon actief en plande zijn behandelingen om de bandrepetities heen. Hij overleed in 2015 aan de gevolgen van sarcoom (wekendelentumor, red.). We hebben nog een benefietconcert gegeven om aandacht te vragen voor deze vorm van kanker, waarvan de opbrengst werd gedoneerd aan de stichting Honderdduizend Keer een Tientje."

Op verzoek van deze stichting heeft Jetse intussen, samen met Catherina Wildenbeest, een cd en een clip opgenomen als een ode aan Luuk. "Daarin was ruimte voor een gitaarsolo. John Scofield, één van de beste jazzgitaristen ter wereld, heeft deze solo ingevuld. Daar ben ik heel trots op. Op mijn beurt heb ik, samen met anderen, promotie gemaakt geld in te zamelen voor een documentaire over deze muzikant, die in het najaar uitkomt."

callmejetse.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden