Kitty van Ditshuizen (links) en Joke Koenen bieden werkers in de zorg workshop handmassage aan. (foto: Bas Bakema)
Kitty van Ditshuizen (links) en Joke Koenen bieden werkers in de zorg workshop handmassage aan. (foto: Bas Bakema)

Handmassage in plaats van medicijn

  Nieuwsflits

door Nan Hoesté

Complementaire zorg, die uitgaat van een holistische benadering, is zorg die aanvullend kan zijn op de reguliere zorg en als zeer weldadig wordt ervaren. Handmassage blijkt ook een middel om die persoonlijke aandacht te stimuleren. Een reden voor Kitty van Ditshuizen en Joke Koenen uit Zevenaar de handen ineen te slaan en werkers in de zorg workshops aan te bieden.

ZEVENAAR - Joke Koenen bood enkele jaren geleden een zieke vriend een handmassage aan. Dit werd door beide partijen als zeer rustgevend ervaren, maar wat doe je nu eigenlijk en waarom ervaren de mensen deze massage als zeer weldadig? "Ik weet dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een wisselwerking ontstaat tussen aanraking en emotie. Het brein reageert daar heel positief op. Daardoor vormt handmassage een middel om het persoonlijk contact te stimuleren, waardoor het welzijn wordt verhoogd en het een welkome aanvulling kan betekenen binnen de complementaire zorg. De eerste stap was deze vorm van positieve aandacht te faciliteren in de vorm van de stichting Handen voor Handen."

Het initiatief - workshops handmassage aan te bieden aan medewerkers en vrijwilligers in zorg- en welzijnsinstellingen in de regio - werd op papier geboren. De vraag was wel: wie gaan deze workshops in de praktijk uitvoeren?

De tweede stap was deze vraag neer te leggen bij Kitty van Ditshuizen, docent verpleegkundige en sinds enkele jaren projectleider complementaire zorg op het ROC in Arnhem. "Mijn doel is de complementaire zorg in te voegen binnen de reguliere lessen. Sinds enkele jaren leren we onze studenten wat meer over het werken met geuren, kleuren en muziek. Deze manier van werken heeft haar meerwaarde in de zorg reeds bewezen. Het vermindert pijn, angst en onrust, waardoor je niet meteen naar medicijnen hoeft te grijpen. Handmassage past daar perfect bij. Masseren bestaat niet alleen uit de fysieke aanraking als vaardigheid op zich, maar betekent ook het je verbonden voelen met de ander. Waarbij gezegd moet worden dat massage geen therapeutische functie in zich houdt. Er is wel aandacht en een luisterend oor, waarbij je eventuele signalen kunt opvangen en doorverwijzen. Wanneer studenten daarvoor kiezen, worden ze geselecteerd op competentie." De zorgstudenten hebben al een workshop mogen geven aan medewerkers en vrijwilligers van het Hospice de Hazelaar in Zevenaar. "Een workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Na een korte, theoretische uitleg gaan de deelnemers aan de slag met het masseren van elkaars handen", legt Joke uit. "Er wordt aan de werkgever een kleine bijdrage gevraagd. Aan het eind van de workshop krijgt elke deelnemer een eigen toilettasje." Intussen hoopt Kitty dat deze vorm van zorg in de toekomst onderdeel zal gaan uitmaken van het reguliere lesaanbod.

handenvoorhanden.net

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden