Wim Sloot en Jan Hulkenberg op hun solide fietsen die hen 3.200 kilometer door Azië brachten. (foto: Bas Bakema)
Wim Sloot en Jan Hulkenberg op hun solide fietsen die hen 3.200 kilometer door Azië brachten. (foto: Bas Bakema)

Twee ouwe knarren fietsend door Azië

  Nieuwsflits

door Nan Hoesté

Twee ouwe knarren fietsend door China, Vietnam, Laos en Thailand. Het klinkt lekker als titel voor een reisroman. Voor Jan Hulkenberg en Wim Sloot uit Zevenaar werd dit begin dit jaar werkelijkheid. Een ontdekkingstocht van tweeëndertighonderd kilometer vol verhalen en anekdotes die medio maart werd afgesloten op Schiphol.

ZEVENAAR- Jan en Wim zijn al jaren bevriend en delen een gezamenlijke passie, namelijk fietsen. "We hebben al heel wat fietstochten binnen Europa gemaakt, waaronder een trip naar Rome en Santiago de Compostella. Toen Jan met het idee kwam een aantal landen van Azië te doorkruisen, hoefde ik maar een halve minuut na te denken. Dit gaan we doen", herinnert Wim zich. "Ik heb interesse in de boeddhistische cultuur en omdat deze cultuur voor mij onbekend terrein is, wilde ik deze ter plekke proeven, ontmoeten en ruiken. Dat doe ik het liefste op de fiets. Dat geeft, afgezien van de pijntjes en af en toe slecht weer, een geweldige kick", vult Jan aan.

Fietsen door de vier Aziatische landen betekende voor beide heren de eerste trip buiten Europa. Een trip die op 4 januari jongstleden begon met een vliegreis richting Hongkong en van daaruit naar Kunming in het zuidwesten van China. Daar lieten ze het vliegtuig achter zich en stapten ze op de fiets richting Noord-Vietnam. "Het coronavirus waarde al rond in Wuhan, maar dat was meer dan duizend kilometer van ons verwijderd. In Vietnam belandde we middenin het Vietnamese Nieuwjaar. Een feest dat de Vietnamese bevolking gebruikt om op familiebezoek te gaan en veel mensen op de been of op de scooter brengt. Het is een lawaai van jewelste, waar je erg aan moet wennen. Gek genoeg gaat het altijd goed. De bevolking is enorm toegankelijk en vriendelijk en omdat we vaak de enige Europeanen waren, wilden de mensen graag met ons op de foto. Dat leverde veel interessante ontmoetingen op. Met Google Translate wisten we ons aardig te redden. Laos was veel minder druk en voor ons een verademing, terwijl Thailand natuurlijk een toeristische trekpleister is", herinneren beiden zich.

Jan en Wim beschikken over een schat aan indrukken, waarbij we jammer genoeg in vogelvlucht stil kunnen staan. Wat het meest opviel zijn de herinneringen aan de vriendelijke mensen, de ontmoetingen, de verkeersdrukte, de overweldigende natuur zoals de Mekong Delta, natuurpark Khao Yai en Halong Bay in Thailand, de vierentwintig-uurseconomie, de vele mondkapjes en smartphones. Herinneringen waar beide mannen nog lang op kunnen teren. "Een prachtige ervaring die niemand ons meer afneemt", meent Wim. Wat blijft is een ingebonden, dik glanzend boek vol met foto's en reisverhalen van een fascinerende fietstocht door een nieuw cultureel landschap. Een reis die eindigde op 7 maart jongstleden op Schiphol.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden