De nieuwe en snelle fietsroute vanaf Groot Holthuizen sluit straks aan op de toekomstige fietsstraat Babberichseweg. (foto: Ab Hendriks)
De nieuwe en snelle fietsroute vanaf Groot Holthuizen sluit straks aan op de toekomstige fietsstraat Babberichseweg. (foto: Ab Hendriks)

'Auto's te gast, vrij baan voor fietsers'

  Nieuwsflits

door Ab Hendriks

Nu de fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor Zevenaar-Didam gerealiseerd is gaat de raadscommissie Ruimte akkoord met de financiering voor de herinrichting van de Babberichseweg vanaf de rotonde Ringbaan Oost (Groot Holthuizen) tot en met de kruising Vondellaan-Didamsestraat. Het gedeelte vanaf de rotonde tot aan de tunnel is nagenoeg klaar. De definitieve inrichting van de Babberichseweg wordt nog aan de gemeenteraad voorgelegd.

ZEVENAAR - De weg wordt ingericht als fietsstraat. Het bord ‘Fietsstraat -Auto te Gast’ is in Nederland steeds meer te zien in wijken en ook op toeristische fietsroutes. Het bord geeft aan dat de fietsstraat feitelijk een fietspad is, maar wel eentje waarop ook autoverkeer is toegestaan. De toegestane snelheid voor snelverkeer is doorgaans 30 kilometer per uur. In Zevenaar ligt al een fietsstraat over de Reisakker/Huvernersweide tot aan de gemeentegrens tussen Zevenaar en Duiven.

Raadslid Marcel Lap van de PvdA ziet het verkeer op de Babberichseweg (fietsstraat) toenemen omdat het parkeerterrein op het BAT-terrein meer gebruikt zal gaan worden. Na de realisatie van de woonwijk achter de Turmac Cultuurfabriek zullen automobilisten ook van de fietsstraat gebruik gaan maken. Hierop kan de gemeente nog geen antwoord gegeven, omdat ‘de situatie nog in beeld moet worden gebracht.’ Mogelijk wordt een deel van de wijk via de Kerkstraat ontsloten. Of de Kerkstraat hiervoor geschikt is, daarover zijn de meningen nog verdeeld.

Raadslid Lap vraagt zich ook af of de inrichting van de fietsstraat past bij het idee om in de nabije toekomst tussen het Stationsplein en de Vondellaan de ontbrekende schakel van de parkeerring aan te leggen.

Voor Lap is het zinvol om nog voor de aanleg van de fietsstraat te bekijken of de parkeerring deels ingepast kan worden. Dit om geld uit te sparen als de parkeerring later in de tijd aangelegd gaat worden. De gemeente laat weten dat de besluitvorming over de aanleg nog moet plaatsvinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden