<p>Danny van der Kracht en Peter R. de Vries.</p>

Danny van der Kracht en Peter R. de Vries.

(foto: Delone Fotografie)
column danny van der kracht

Peter R. de Vries

  Nieuwsflits

Meer dan 35 jaar geleden werkte er een jonge journalist bij De Telegraaf met de naam Peter de Vries. Hij baalde van zijn algemene naam en helemaal vanwege het feit dat er nog een journalist was die Peter de Vries heette. Dus besloot hij om de letter van zijn tweede naam - Rudolf - in zijn naam op te nemen. Hij noemde het later een geweldig stukje marketing. Het kostte geen cent, maar leverde wel een enorme naamsbekendheid op. Zeg je Peter R. dan weet iedereen over wie je het hebt. Als je vaste lezer van mijn column bent (of mij een beetje kent) weet je dat ik een ongelooflijk grote fan van Peter R. was én ben. Als zondagavond Peter R. de Vries, misdaadverslaggever werd uitgezonden op SBS6 dan bleef ik thuis voor de buis. Tot op de dag van vandaag kijk ik bijna dagelijks oude afleveringen, van het voor mij beste televisieprogramma ooit, terug op YouTube. Twee jaar geleden kwam Peter R. terug met een nieuw programma: De Raadkamer. Het programma werd een kijkcijferflop en Peter R. grapte op een gegeven moment dat er nog vijftig kijkers waren. Daar was ik er in ieder geval één van. 

‘Peter R. heb ik ook diverse malen gesproken over de enige Zevenaarse coldcasezaak: de moord op Linda Mens’

Ik heb Peter R. meerdere keren ontmoet en gesproken. Zo speelde ik in 2001 mee in een reconstructie van zijn bekende tv-programma en heb ik hem een middaglang op zijn redactie uitvoerig mogen interviewen en spreken. Eén uitspraak waar ik vaak aan terug heb gedacht is zijn vraag aan mij waarom er wel olieleidingen over de hele wereld liggen, maar geen waterleidingen? Dat vond hij heel vreemd, want in Nederland hadden we vaak veel te veel water. Dat konden we dan mooi in buizen afvoeren naar derdewereldlanden. Deze anekdote werd voor mij nog bijzonderder, omdat ik eraan terugdacht op de dag van zijn overlijden, terwijl Limburg tegen het hoge water aan het vechten was. Het antwoord waarom er wel olieleidingen over heel de wereld lagen en geen waterleidingen was voor Peter R. trouwens heel eenvoudig: aan water is niets te verdienen en aan olie crimineel veel. Tijdens mijn middag bij Peter R. werden er ook ineens opnames gemaakt van een telefoongesprek met een woordvoerder van Shell. Later zag ik de uitzending terug op tv en besefte ik waarom hij zich zo opwond over olie en Shell. De desbetreffende uitzending is nog te zien op YouTube (zoekopdracht: De moord op matroos Rapmund).

Peter R. heb ik ook diverse malen gesproken over de enige Zevenaarse coldcasezaak: de moord op Linda Mens. Meerdere malen heb ik in deze krant aandacht geschonken aan deze zaak. Hij vertelde dat je altijd aan de boom (de moordzaak) moet blijven schudden. Dan valt er vanzelf een keer iets (een tip) uit. Zo heeft hij in zijn tv-programma 44 keer aandacht geschonken aan de Puttense moordzaak, voordat de echte dader werd gevonden. Ik heb slechts drie keer stilgestaan bij de coldcasezaak van Linda Mens. Deze column is de vierde keer. Eind deze maand is het 22 jaar geleden en misschien schud ik dan nog een keer aan de boom? Beste Peter R.: je was mijn grootste nog levende idool. Ik hoopte op nog heel veel nieuwe programma’s, boeken (die wilde je gaan schrijven als je meer vrije tijd kreeg) en ontmoetingen. Dat zit er niet meer in. Ik ga je enorm missen (Nederland als land vast nog meer) en voor de rest van mijn leven nooit meer vergeten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden