<p>In de Volkstuinvereniging Zevenaar zijn door de leden 24 waterpunten aangelegd. Gerd Verkleij (rechts) toont de &nbsp;waterdruk.</p><p><br></p>

In de Volkstuinvereniging Zevenaar zijn door de leden 24 waterpunten aangelegd. Gerd Verkleij (rechts) toont de  waterdruk.


(foto: Ab Hendriks)

Ooyse volkstuin is opgeknapt

  Nieuwsflits

OOY - De tuinders van de Volkstuinvereniging Zevenaar aan de Ooyse Landweg hechten grote waarde aan zelfwerkzaamheid, niet alleen bij het reguliere onderhoud, maar ook bij het renoveren van de volkstuin. Aanleiding voor het opknappen van de tuin was het steeds moeizamer zwengelen aan de nostalgische, oude gietijzeren waterpompen.

door Ab Hendriks

“We hebben inmiddels 24 tappunten geplaatst die aangesloten zijn op een bronpomp, die het water naar boven haalt. Nieuwe apparatuur zorgt voor een waterdruk van vier bar”, vertelt Gerd Verkleij. “Met een kleine graafmachine hebben we de waterleiding onder het terrein van de tuin aangelegd. Onze volkstuin is ruim tienduizend vierkante meter groot. We zijn blij dat we nu af zijn van de oude pompjes. De uitlaten van de kleine motoren stonken en maakten lawaai. Dat was niet altijd leuk voor de buurt!” 

‘Nu verhuren wij hier vijftig tuintjes. Van vijftig, honderdvijftig en tweehonderd vierkante meter. Hier tuinieren mannen, vrouwen en, dat is heel leuk, hele gezinnen’

Proathuus

Iets verderop staat een riant, houten proathuus met toiletvoorziening. Door de leden zelf gebouwd. Daar wordt koffie gedronken en zaken van alle dag doorgenomen én niet te vergeten: met elkaar de tuinervaringen uitwisselen. De Volkstuinvereniging Zevenaar is financieel gezond. “Dat is te danken aan de voormalige bestuursleden die door de jaren heen veel initiatieven namen om de vereniging goed op de rails te houden, dat begon reeds na de oprichting op 3 november 1978”, vertelt Jan Oosterkamp. Hij weet ook nog dat in de directe omgeving de roemrijke Ooyse voetbalvereniging OBW de sterren van de hemel speelde. Ton Bruns: “Nu verhuren wij hier vijftig tuintjes. Van vijftig, honderdvijftig en tweehonderd vierkante meter. Hier tuinieren mannen, vrouwen en, dat is heel leuk, hele gezinnen waarvan de kinderen wegwijs worden gemaakt in het telen van groenten! We hebben momenteel een wachtlijst.”

Goed onderhouden

De volkstuinen zien er goed onderhouden uit. “Wij hanteren regels voor het onderhoud. Indien die niet nageleefd worden, ondanks meerdere waarschuwingen, dan moet men de volkstuin verlaten. Overigens komt slecht onderhoud weinig voor. Hier lopen namelijk alleen échte liefhebbers rond!” Groenten en bloemen zijn door het groeizame weer snel tot volle wasdom gekomen. De meest uiteenlopende groenten en bloemen zijn herkenbaar. Bonenstaken maken hier en daar een nostalgische indruk. Daarentegen telen nieuwe Nederlanders gewassen uit hun geboorteland. “De meeste tuinders willen graag weten wat voor groenten dat zijn en vooral hoe ze smaken. Een Surinamer verbouwt grote sperziebonen. Die noemen ze kousenband. Omgekeerd willen statushouders onze groenten proberen. Dat is een leuke wisselwerking. Iedereen leert van elkaar”, weet Gerd. Verder staan er onder meer snijbieten, prei, courgettes, aardbeien en meerdere fruitbomen. “Groenten worden ook onder elkaar geruild. Van de vruchten van meerdere fruitbomen produceert menigeen heerlijke jam!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden