<p>Het twintigjarig jubileum van Woongroep Pannerden werd uiteraard gevierd met een lekker gebakje.</p>

Het twintigjarig jubileum van Woongroep Pannerden werd uiteraard gevierd met een lekker gebakje.

(foto: PR)

Woongroep Pannerden bestaat twintig jaar

  Nieuwsflits

PANNERDEN - 11 juli vierde Woongroep Pannerden, een woonlocatie voor mensen met een verstandelijke beperking, haar twintigjarig jubileum. Er werd gestart met een receptie voor buren, vrienden, familie en relaties en werd afgesloten met een feestje voor bewoners, hun naasten, vrijwilligers en medewerkers.

van de redactie

“Het was een geweldige dag die we niet snel zullen vergeten, mede door de vele mensen die op onze receptie kwamen. Dat betekende veel voor de bewoners. Zij voelden zich verdiend de belangrijkste personen van de dag”, aldus Trea Hermsen-Bruns, coördinerend ondersteuner.

Op eigen benen

“De feestdag was net zo mooi als de dag dat de eerste bewoners van Woongroep Pannerden hun intrek namen in hun appartement. Wat waren zij blij en trots op hun eigen huis en hun zelfstandigheid. Na een opleiding bij de Zozijn-school waar zij leerden koken, wassen en strijken om zelfstandig te kunnen wonen, stonden zij eindelijk op eigen benen.”

Handen op de rug

“Dat was twintig jaar geleden best bijzonder omdat mensen met een verstandelijke beperking vaak in grote instellingen woonden. Op onze woongroep kwamen slechts zes mensen wonen, ieder in een eigen appartement. Daarbij was ons uitgangspunt, en is nog steeds, dat we begeleiding bieden met zoveel mogelijk de handen op de rug. We nemen niets over, maar begeleiden. Wat de bewoners zelf kunnen, doen zij ook zelf. Wie kan koken, kookt dus zelf. Voor degenen die dat niet kunnen, koken we samen in onze gemeenschappelijke ruimte. Ondanks hun beperking leiden zij daardoor een zo gewoon mogelijk leven, net als ieder ander.”

‘Ze helpen mij met douchen, scheren en koken want dat kan ik niet alleen. Ze krijgen van mij een gouden medaille’ 

Maatwerk per bewoner

Woongroep Pannerden werd twintig aar geleden opgericht door ouders die voor hun kinderen met een verstandelijke beperking een passende woonplek in het dorp zochten. Samen met woningbouwvereniging Vryleve realiseerden zij aan de Claudius Civilisstraat in Pannerden een woonlocatie waar hun kinderen zelfstandig maar met begeleiding wonen. Die begeleiding geeft Zozijn. Dat is maatwerk omdat iedere bewoner zijn eigen specifieke hulpvraag heeft. Dennis, een van de huidige acht bewoners zegt hierover: “Ik ben zo blij met mijn eigen huis en de begeleidsters hier. Ze helpen mij met douchen, scheren en koken want dat kan ik niet alleen. Ze krijgen van mij een gouden medaille.’

Toekomstbestendig

Trea: “We kijken met elkaar terug op twintig mooie jaren waarin natuurlijk ook wel het een en ander veranderd is. Bewoners zijn ouder geworden en hebben een andere levensfase bereikt die vraagt om andere woonvoorwaarden en zorg. We zijn van zes naar acht bewoners gegroeid om kwalitatief goede zorg betaalbaar te houden. En we hebben er nieuwe, jongere bewoners bij gekregen. Ook de toekomst zien we zonnig in. Samen met stichting Woongroep Pannerden, waar van iedere bewoner een naaste zitting heeft, zorgen we ervoor dat we toekomstbestendig blijven. Op naar het volgende jubileum!”

Over Zozijn

Zozijn biedt zorg, ondersteuning en begeleiding aan kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen, volwassenen met een beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Zodat zij tot bloei komen, zich kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen in de samenleving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden