<p>Juf Herma Timmermans neemt na 39 jaar afscheid van basisschool De Tragelljn. Ze gaat met vervroegd pensioen.</p>

Juf Herma Timmermans neemt na 39 jaar afscheid van basisschool De Tragelljn. Ze gaat met vervroegd pensioen.

(foto: Herma Timmermans)

Juf Herma gaat met pensioen

  Nieuwsflits

LOBITH - We zitten samen aan een kleutertafeltje en terwijl juf Herma Timmermans aan het voorbereiden is voor de volgende dag, vertelt ze bevlogen over het onderwijs. Met name het kleuteronderwijs, want daar ligt al 39 jaar haar hart.

van de redactie

De eerste vraag die we aan juf Herma van basisschool De Tragellijn in Lobith stellen is of het onderwijs aan kleuters veel veranderd is in al die jaren. “Er zijn veel cursussen en opleidingen langs gekomen in al die jaren. Veel informatie was een goede aanvulling en kon ik gebruiken in het les geven aan kleuters. Waar ik altijd voor gewaakt heb, is, dat bij kleuters het spelend leren voorop moet staan. Jonge kinderen leren door handelend bezig zijn. Als je ze bijvoorbeeld woorden als drijven en zinken wilt aanleren, moeten ze natuurlijk echt met water en materialen mogen spelen die drijven en zinken.”

‘Ik heb buiten de school om best een druk leven, zoals oma zijn voor mijn twee kleinzonen, lekker creatief bezig zijn, wandelen en fietsen in de natuur, tuinieren en ook nog onze huisdieren’

Hoger, lager, diep, ondiep

“Bij de gym en het buitenspelen ervaren ze begrippen als hoog, lager, laagste, diep en ondiep, ver weg, dichtbij en nog ontzettend veel meer. Daar kan geen tablet of digibord tegenop!” Zo vertelt juf Herma enthousiast over het kleuteronderwijs. Ze heeft in die jaren een kleine vijfhonderd kinderen in haar klas gehad. “Ik zorgde er altijd voor dat ieder kind zich welkom en prettig voelde op school. Ieder kind mag zijn wie hij of zij is en moet gezien worden. Als een kind zich goed voelt, zonder geremd te zijn, zal hij of zij nieuwsgierig zijn en zich goed kunnen ontwikkelen.” 

Oma Herma

Juf Herma kan nog uren doorpraten over het onderwijs aan kleuters. Ze heeft ook wel in andere groepen lesgegeven, maar haar hart ligt toch echt bij de kleuters. Op de vraag of ze nu in een zwart gat zal gaan vallen, nu ze gaat stoppen op basisschool De Tragellijn en met vervroegd pensioen gaat, moet ze lachen. “Ik heb buiten de school om best een druk leven, zoals oma zijn voor mijn twee kleinzonen, lekker creatief bezig zijn, wandelen en fietsen in de natuur, tuinieren en ook nog onze huisdieren.”

Eigen website

Herma komt zo te lezen bijna tijd tekort. Ze heeft namelijk nog een passie: “Ik heb sinds enkele jaren een eigen website, hierin kan ik al mijn kennis over het jonge kind kwijt, die ik opgedaan heb in alle jaren als juf, moeder en oma. Ik hoop ook nog als vrijwilliger aan de school betrokken te blijven, want ik zal de kleuters, maar zeker ook mijn collega’s, ontzettend gaan missen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden