<p>Jochem en Marko Peters willen in de toekomst graag met een camper achter de Tour de France aan.</p>

Jochem en Marko Peters willen in de toekomst graag met een camper achter de Tour de France aan.

(foto: Bas Bakema)
ondernemer van de week

‘Ooit gaan we de Tour de France achterna’

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Jochem (47) en Marko (50) zijn niet alleen broers, maar ook eigenaren van Snackbar Zonnemaat in Zevenaar. De broers kunnen goed door één (snackbar)deur en delen dezelfde humor. Zakelijk en privé weten ze goed gescheiden te houden. “We hebben samen meer in de kroeg gezeten dan ruzie gemaakt.”

door Nan Hoesté

Ben Mos, grondlegger van voormalig snackbar Mos, in de volksmond Mosje genoemd, vestigde zich in 1969 als ondernemer in de wijk Zonnemaat. Zijn snackbar liep zo goed dat hij in 1971 Jan Peters in dienst nam. Toen Ben Mos de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt nam Jan de zaak over, maar hij wilde het niet alleen doen. Op dat moment kwam zoon Marko in beeld. “Ik wilde het wel een jaartje proberen.” Het beviel hem echter zo goed dat hij op zijn beurt het stokje in 1996 overnam van zijn vader. Vijf jaar later stapte Jochem in.

Restaurantkoks 

De broers, van origine restaurantkoks, houden van gezelligheid, een babbeltje maken en de humor is tevens niet van de lucht. “Dat is ons met de paplepel ingegoten. Onze vader was een pretmachine.” Aan de formule van de snackbar is niet veel veranderd. “De erwtensoep en de warme curry, waar Ben om bekend stond, hebben we gewoon doorgezet. Ons restaurantverleden vind je terug in onze catering.” Daarnaast staan de broers bekend om hun maatschappelijk ondernemen en doen verenigingen en/of goede doelen zelden tevergeefs een beroep op hen.

‘We hebben meer in de kroeg gezeten dan ruzie gemaakt’

Televisie in de keuken

Beide broers zijn gek van wielrennen en kunnen zich nu al verheugen op de Tour de France. “Gelukkig kunnen we die helemaal volgen. Zowel thuis als op het werk, want we hebben een televisietoestel in de keuken van onze snackbar staan. Soms missen we de laatste minuten van een rit doordat het hier spitsuur is. Dan kijken we thuis terug.” Hun ouders waren ook sportfanaten. “Onze moeder was aanhanger van SV Babberich en De Graafschap. Samen met haar vriendinnen was ze soms hele zondagen met de bus op pad om uitwedstrijden bij te wonen, soms gewapend met een paraplu. Zie je het voor je? De harde kern. Nou, daar word je niet bang van.”

Grootste droom 

De broers gaan ook op pad, in dit geval met de auto, wanneer de Vuelta of de Giro door Nederland of België trekken. “Onze grootste droom in de toekomst is ooit de camper pakken om de Tour de France achterna te gaan.” In een tijd dat er weer veel wordt toegestaan zijn de mannen tevens blij dat hun BiJoJa club, zo’n veertig jaar geleden door een buurjongen in Babberich opgericht, weer van start gaat. “Als buurtgenoten kwamen we dan bij elkaar om leuke dingen te doen. Zo’n dag wordt dan afgesloten met nog meer bier, een jonge jenever en een Jägermeister. In coronatijd is de gezamenlijke pot behoorlijk opgelopen. Straks gaan we helemaal los.”

snackbardezonnemaat.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden