<p>Afbeelding ter illustratie.</p>

Afbeelding ter illustratie.

(foto: Pixabay)

Zonverduistering op 10 juni bewonderen bij Zevenaarse sterrenwacht

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Op donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering. Deze zonsverduistering is ringvormig voor een smalle strook bij Groenland en de Noordpool. Bij helder weer zal de gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland tussen 11.20 uur en 13.31 uur duidelijk waarneembaar zijn. Tijdens het maximum, om 12.24 uur, is 27% van het zonoppervlak bedekt en is er een deuk in de zonneschijf zichtbaar.

van de redactie

De zonsverduistering is weliswaar met het blote oog waar te nemen, maar doe dit nooit zonder bescherming. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt daar het netvlies geen pijngevoelige zenuwen heeft. Zelfs traditionele beschermingsmiddelen zoals een zonnebril et cetera zijn absoluut onveilig. Alleen een speciale eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14 bieden voldoende bescherming. 

Eclipsbril

Met de eclipsbril die door sterrenwacht Corona Borealis is ontworpen en daar ook verkrijgbaar is, bent je verzekerd van goede bescherming. Op 10 juni is de sterrenwacht aan de Breulylaan 3 in Zevenaar vanaf 11.00 uur geopend en kunnen belangstellenden samen met de leden van de sterrenwacht de eclips bewonderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden