<p>Inmiddels is de fraaie onderdoorgang door vandalen gesloopt. Jonge aanplant, waaronder struiken, is uit de grond getrokken. (foto: Ab Hendriks)</p>

Inmiddels is de fraaie onderdoorgang door vandalen gesloopt. Jonge aanplant, waaronder struiken, is uit de grond getrokken. (foto: Ab Hendriks)

Lawaai en vandalisme op nieuw speelterrein

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - Omwonenden van het nieuwe speelterrein bij IKC De Platanenlaan willen een beheersplan, zodat het lawaai gedurende schooltijden en daarbuiten én het vandalisme door opgeschoten jongelui, op het terrein in de avonduren en in het weekend wordt tegengegaan. De bewoners van De Hagendel willen ook dat het voetbalterrein naar de andere kant van het speelterrein wordt verplaatst. Nu wordt onder de balkons en voor de tuintjes gevoetbald.

door Ab Hendriks

“Het grote speelterrein is dag en nacht voor iedereen toegankelijk. De hekken zijn weggehaald. Het terrein wordt bezocht door jonge mensen die hier niets te zoeken hebben. Er wordt gedeald, behoeften gedaan en kwetsbare zaken worden vernield. Jonge struiken worden uit de grond getrokken. De mooie onderdoorgang van wilgentenen is vernield.”

’ Er zijn bewoners die willen verhuizen. Dat is te gek voor woorden!’

Camping

“Het speelterrein lijkt in het weekend, vooral bij mooi weer, op een drukke camping. We weten dat mensen en kinderen uit andere buurten van Zevenaar hier ook verpozing komen zoeken. We zien ook dat kinderen hier gedropt worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

“Het leek de schoolleiding een goed idee dat het speelterrein in de buurt geïntegreerd zou worden, maar het pakt heel anders uit. Men heeft niet nagedacht wat daarvan de gevolgen zijn. Iedereen is blijkbaar welkom, maar wij zitten met de rommel waaronder lege blikjes, kapot glaswerk en zakjes chips die ze gekocht hebben in de nabijgelegen cafetaria en hier achterlaten. Als omwonenden ruimen wij regelmatig de rommel op.”

Lawaai

“En we mogen ook nog het lawaai uit de Sound Blasters en het gekrijs aanhoren. Het geluid is onlangs gemeten: 82 decibel! Onlangs bevochten jongeren elkaar met uit de grond getrokken struiken. Sommige pubers zijn goed aanspreekbaar, anderen niet altijd. Er is al een thermopane ruit ingegooid. Er zijn bewoners die willen verhuizen. Dat is te gek voor woorden! De opgeschoten jongeren weten zich niet altijd te gedragen en bejegenen de ouderen regelmatig op een manier die niet acceptabel is.” Daarom willen de ouderen niet met naam in het interview genoemd worden.

“Wij weten natuurlijk dat wij hier al jaren tegenover een basisschool wonen. Nu wordt buiten les gegeven en zijn er de hele dag door speelkwartieren. Dit kwam vrijwel nooit voor op de plek waar nu de nieuwe speeltuin ligt.”

Eisenpakket

Een groot aantal bewoners van de Bergskamp en van De Hagendel hebben een eisenpakket ingediend bij de gemeente en hebben overlegd met de schoolleiding en de gemeente. “Wij vonden een luisterend oor, maar nu wachten wij op afdoende maatregelen. We willen dat de hekken teruggeplaatst worden. In de avond na 20.00 uur, tijdens de vakantie en in het weekend, moet het gebied afgesloten worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden