<p>Marijke de Both voert de jonge geitjes. Zij is blij dat de kinderboerderij vanaf vandaag na bijna een half jaar weer geopend is voor publiek.&nbsp;</p>

Marijke de Both voert de jonge geitjes. Zij is blij dat de kinderboerderij vanaf vandaag na bijna een half jaar weer geopend is voor publiek. 

(foto: Bas Bakema)

Kinderboerderij Rosorum is weer geopend voor publiek

  Nieuwsflits

ZEVENAAR - De dieren wisten het vooraf natuurlijk niet, maar de medewerkers van Kinderboerderij Rosorum zijn maar wat blij dat ze weer open mogen. De kinderboerderij was vanwege corona bijna een half jaar gesloten. “Ik ben benieuwd of de dieren nog bezoekers herkennen!”

door Danny van der Kracht

Corona of niet, op Kinderboerderij Rosorum werd de afgelopen maanden nog van alles gedaan door de vrijwilligers. Uiteraard moesten de dieren iedere dag verzorgd en gevoerd worden en waren er andere klussen die niet konden blijven liggen. Nu de kinderboerderij vandaag (woensdag 19 mei) weer open mag voor publiek, komen er meer klussen en uitdagingen af op de vrijwilligers. De kinderboerderij is dan ook op zoek naar flink wat nieuwe vrijwilligers en nieuwe sponsoren en donateurs.

Pauwenman overleden

Daarover zo meer, maar eerst de vraag hoe het met de dieren van de kinderboerderij gaat? Marijke de Both, secretaris van de kinderboerderij, laat weten: “Helaas is tijdens de koude week met veel sneeuw onze pauwenman overleden. Hij was rond de vijftien jaar. Alle andere dieren leven gelukkig nog. We hebben zelfs een flink aantal dieren meer dan voor we noodgedwongen moesten sluiten. Er zijn acht jonge geitjes en vier lammetjes geboren. Natuurlijk mogen die geknuffeld worden nu we weer open zijn.”

Beetje ingedut

Nu de kinderboerderij weer open is wil het huidige bestuur er eens flink de schouders onder gaan zetten. Alleen hebben ze dan wel nieuwe bestuursleden én nieuwe vrijwilligers nodig. “We zijn een beetje ingedut. Daarnaast ben ik eigenlijk secretaris tegen wil en dank. Ik was er eigenlijk voor het dierenwelzijn, maar toen er een secretaris nodig was ben ik dat er bij gaan doen. We hebben momenteel drie bestuursleden en dat vinden we te weinig. Er komen grote vraagstukken en projecten op ons af. Als we zo doorgaan als nu, dan bloedt het langzaam dood. We willen graag meer ruimte. Kan dat op de huidige plek? Moeten we verhuizen? Ik heb nog geen idee, maar het moet allemaal wel bedacht worden om een toekomstbestendige kinderboerderij te blijven.”

‘We zijn een beetje ingedut. Daarnaast ben ik eigenlijk secretaris tegen wil en dank. Ik was er eigenlijk voor het dierenwelzijn, maar toen er een secretaris nodig was ben ik dat er bij gaan doen’

Nieuwe vrijwilligers

Al moeten de plannen nog bedacht worden, zeker is wel dat er veel nieuwe vrijwilligers nodig zijn om een toekomstbestendige kinderboerderij te blijven: “We hebben heel wat menskracht nodig. Om de huidige drie bestuursleden wat meer lucht te geven, zoeken we bestuursleden (op vrijwillige basis) met een bouwtechnische achtergrond, voor sponsorwerving, voor PR en communicatie en voor educatie en activiteiten. Deze specialismen kunnen ook gecombineerd worden. Daarnaast zoeken we vrijwilligers voor de tuin, voor (bouw)klussen, voor dierverzorging, voor educatieve projecten, als gastvrouw of gastheer tijdens de openstelling van de kinderboerderij in het weekend en een webmaster met kennis van WordPress voor onderhoud van onze website.” Mensen die geïnteresseerd zijn of meer informatie willen om bestuurslid of vrijwilliger te worden kunnen reageren via info@kinderboerderijrosorum.nl. Bellen kan via telefoonnummer 0316 - 529290 of via de website van de kinderboerderij die onderaan dit artikel te vinden is.

Gemeenteraad

De kinderboerderij krijgt dit jaar geen Rijksoverheidssteun in verband met het coronavirus. Sponsoren en donateurs zijn dan ook meer dan welkom. “Naast de huidige onzekere coronaperiode is het qua financiën om de vier jaar altijd onzeker voor ons. Zodra er een nieuwe gemeenteraad is, is het altijd afwachten of zij de kinderboerderij een warm hart toedragen. We hebben liever een minder onzekere toekomst door sponsoren en donateurs. Bedrijven die ons sponsoren komen onder andere met hun naam en logo op een groot bord dat bij de ingang van de kinderboerderij staat.” Particulieren kunnen onder andere kiezen om een dier te sponsoren of een eenmalig bedrag over te maken. Ga daarvoor naar de website onderaan dit artikel en kies voor ‘Steun ons!’.

Caviahotel

Marijke wil dit interview ook aangrijpen om nog wat zaken (opnieuw) onder de aandacht te brengen. “Nu de vakantietijd weer aanbreekt is het misschien goed om te weten dat wij ook een cavia- en konijnenhotel hebben voor mensen die op vakantie gaan. Wij vangen de cavia’s en konijnen op een professionele plek op waar geen publiek bij kan komen.” Meer over de vakantieopvang is ook te vinden op de onderstaande website. Ten slotte heeft Marijke nog één dringende oproep. “Er wordt geregeld eten over het hek van de kinderboerderij gegooid. Ongetwijfeld heel lief bedoeld, maar veel van onze dieren kunnen niet tegen brood of gekookte macaroni. Onze geiten en schapen kunnen daar een pensverzuring van krijgen en heel ziek van worden. Naast het dierenleed levert het ook extra dierenartskosten op.” Marijke en alle andere vrijwilligers van Kinderboerderij Rosorum zijn blij dat ze vandaag na meer dan vijf maanden eindelijk weer open mogen voor publiek. Eén ding vindt Marijke best wel spannend: “Ik ben benieuwd of de dieren nog bezoekers herkennen!”

Meer informatie?

De openingstijden van de kinderboerderij zijn vanaf vandaag van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Let op: waarschijnlijk is de kinderboerderij eerste pinksterdag gesloten, maar tweede pinksterdag geopend. Meer informatie op de onderstaande website. Hier kun je ook een tijdslot reserveren.

kinderboerderijrosorum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden